Aftonbladet avslöjar: Här är duon som ska leda Mello 2023

Jesper Rönndahl gör Farah Abadi sällskap som programledare för nästa års tävling

Uppdaterad 2022-11-23 | Publicerad 2022-09-24

Jesper Rönndahl.

Uppdraget från SVT: En trygg programledare med en komiker som sidekick.

Resultatet: En varm och omtyckt tv-profil – och en vass humorist med programledarerfarenhet.

Nu kan Aftonbladet avslöja att det blir Jesper Rönndahl som flankerar Farah Abadi och gör programledarduon komplett i Melodifestivalen 2023.

Farah Abadi, 34, och Jesper Rönndahl, 43.

Så stavas Melodifestivalens programledare för hela nästa års turné, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Flera källor bekräftar att namnen stämmer och att duon ska leda hela turnén, från de fyra deltävlingarna, via semifinalen som tidigare hette Andra chansen, till den direktsända finalen från Friends arena i Solna inför 30 000 i publiken och över 3 miljoner tv-tittare.

– Ja, det är Farah och Jesper, de kommer att leda alla sändningarna och det kommer inte att vara några andra än dem, säger en källa med god insyn i Melodifestivalens redaktion.

Juryn har utsett hälften av tävlingslåtarna

Arbetet med nästa års tävling är i full gång. Under veckan har urvalsjuryn samlats i Stockholm för att lyssna på de 2 824 inskickade bidragen och välja ut 14 låtar till tävlingen. Resterande 14 utses därefter av Melodifestivalens redaktion.

Redan för en vecka sedan kunde Aftonbladet avslöja att just Farah Abadi skulle vara en av två programledare för Mello 2023.

Enligt uppgifter från kulisserna har SVT och Melodifestivalens nya projektledare Anders Wistbacka siktat på att hitta tillbaka till en form som blev väldigt framgångsrik med Kristian Luuk vid rodret för Melodifestivalen 2007 och 2008, med en trygg och erfaren programledare som kan lotsa tittarna genom tävlingen. Gärna tillsammans med en sidekick som kan locka till skratt, då, vid Luuks sida i form av Björn Gustafsson som fick ett enormt genombrott tack vare Melodifestivalen 2008.

Farah Abadi.

Målet uppnått

Med nästa års uppställningen har SVT nått målet.

Farah Abadi, som nominerades i kategorin årets programledare på Kristallen, har blivit en tittarfavorit både med ”1 mot Sverige” och som Oscar Zias sidekick och artisternas kompis i greenroom under årets säsong av Melodifestivalen, och har dessutom närmare tio års erfarenhet som programledare i Sveriges Radio, där hon lett allt från ”Din gata” och ”Morgonpasset” till ”Musikhjälpen” som hon programlett fyra omgångar av.

Vunnit ”På spåret”

Jesper Rönndahl har, precis som Farah Abadi, utsetts till årets skåning och tävlat i ”På spåret”, som han också vunnit två gånger tillsammans med Elisabeth Höglund. På SVT programledde han satirprogrammet ”Svenska nyheter” mellan 2018 och 2019 och har också skapat och medverkat i humorserien ”Dips” som sänts i två säsonger på SVT.

Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund vann ”På spåret” tillsammans.

Aftonbladet har varit i kontakt med Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka angående uppgifterna om Melodifestivalens programledarduo:

”Nej tyvärr, jag kan inte kommentera frågan om programledare för Melodifestivalen 2023”, skriver han i ett sms.

Var tävlingen kommer att hållas nästa år är klart sedan länge. När turnén 2022 ställdes in på grund av osäkerheten kring covidrestriktioner beslutades att samma värdstäder istället skulle få arrangera tävlingen 2023. Därför kommer första deltävlingen hållas i Göteborg lördag 4 februari, därefter väntar Linköping 11 februari, Lidköping 18 februari, Malmö 25 februari, semifinal i Örnsköldsvik 4 mars och final i Friends arena i Solna lördag 11 mars.

LÄS VIDARE