Eurovision-medarbetare död – ljusrigg ramlade ner

Sonen ifrågasätter produktionens säkerhetsåtgärder

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

TEL AVIV. Ljusriggen föll över chauffören på Eurovision song contest.

Nu har han dött av skadorna.

– Hur är det möjligt med ett event av Eurovisions storlek, med så mycket pengar investerade, att något så här fruktansvärt ändå kan hända?, säger sonen i ett uttalande enligt Times of Israel.

En israelisk Eurovision-medarbetare skadades i måndags när en ljusrigg på hjul föll över honom på en parkeringsplats intill Eurovision-arenan i Tel Aviv.

Lastbilschauffören Fuldi Schwartz, 66, höll på att lasta av utrustning från en lastbil när ljusriggen föll rakt över honom. Han fick allvarliga skador i huvudet, skadade ryggraden, fick brutna revben och en punkterad lunga, uppger familjen enligt tidningen Times of Israel.

Akut hjärnkirurgi

Han fördes i ambulans till Ichilov-sjukhuset i Tel Aviv för akut hjärnkirurgi, men på onsdagsmorgonen meddelade sjukhuset att Fuldi Schwartz dött av skadorna.

Enligt Times of Israel ifrågasätter hans familj hur Eurovision-produktionen hanterat säkerheten kring arrangemanget.

– Vi lägger inte skulden på någon ännu – men hur är det möjligt med ett event av Eurovisions storlek, med så mycket pengar investerade, så mycket övervakning och säkerhet att något så här fruktansvärt ändå kan hända?, säger sonen Erez.

Olyckan inträffade strax utanför Eurovision-arenan i Tel Aviv.
Foto: Sebastian Scheiner / TT
Olyckan inträffade strax utanför Eurovision-arenan i Tel Aviv.

Inte enligt säkerhetsföreskrifterna

Polis och myndigheter har inlett en utredning om arbetsplatsolyckan och enligt Times of Israel tyder tidiga resultat från utredningen på att ljusriggen inte hade hanterats i enlighet med säkerhetsbestämmelserna.

I ett uttalande beklagar Eurovision-arrangören EBU dödsfallet:

”Vi är otroligt ledsna över dödsfalelt som drabbat föraren som skadades denna vecka när han lastade av en lastbil med teknisk utrustning på Eurovision-parkeringen i Tel Aviv. Vi sänder våra tankar och kondoleanser till hans familj”, skriver EBU.

”Vår prioritet är alltid säkerheten för alla inblandade i Eurovision song contest och i enlighet med våra bestämmelser så samarbetar vi med myndigheterna.”

Publicerad:

LÄS VIDARE