Fem heta Record Store Day-tips

Av: Sofia Bergström

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Anders Sjöberg
Phil Lynott i Thin Lizzy. Albumet ”Black rose” återutges på Record Store Day.

RECORD STORE DAY Prisvärda fynd eller ”måsten” får du leta vidare efter.
Åtminstone i det tyngre musikutbudet.
Men Record Store Day är trots allt en betydelsefull dag för oss vinylälskare.


I en tid då många streamar musik vurmar jag för initiativ som lyfter fram fysiska skivformat, inklusive Record Store Day.

Trots att dagen kan bli ett ekonomiskt slukhål om man faller för skivbolagens saftigt prissatta bildvinyler och återutgivningar.

Men för mig är inte dagens specialutgåvor den stora charmen med Record Store Day.

Det är att hänga på de lokala skivhaken – tillsammans med likasinnade – en hel dag och leta efter guldkorn i den tillfälliga reabacken.

Eller äntligen köpa den där skivan man har suktat efter under en lång tid.

Precis som förra året är RSD-utbudet rätt klent, åtminstone på rock- och hårdrockfronten. Fynd eller ”måsten” lyser i stort sett med sin frånvaro.

Men ett par släpp väcker trots allt liv i köpbegäret.

Green Day-fans kan glädja sig med att bandets spelning på Woodstock 1994 nu släpps på vinyl. Punkrockbandet Bad Religion släpper en schysst specialsingel inför kommande skivsläpp.

I övrigt vankas mer eller mindre intressant material från bland andra High on Fire, Uli Jon Roth, Dark Funeral, Sunn 0))) och Cherie Currie.

Mastodon står emellertid för årets finaste initiativ. Den amerikanska metal-gruppen satsar på en helhjärtad hyllning till sin manager och vän Nick John, som dog förra året av bukspottkörtelcancer. ”Stairway to John Nick” innehåller en studioversion och liveversion av bandets tolkning av Led Zeppelins ikoniska ballad ”Stairway to heaven”, som var Nicks favoritlåt. Intäkterna går oavkortat till cancerforskning.

Även den forne Led Zeppelin-sångaren Robert Plant tar tillfället i akt att göra gott.

Intäkterna från försäljningen av en remastrade version av soloplattan ”Fate of nations” kommer att skänkas till en miljörelaterad välgörenhetsorganisation.

Många av mina jämnåriga – som föredrar snuttifierad strölyssning på streamingtjänster – betraktar vinylskivan som en sedan länge utrotad art.

I dag ska vi visa att de går miste om något alldeles speciellt.

Charmen med att utforska ett konvolut för första gången.

Magin med att lyssna på en skiva från start till slut.

Så ses vi vid skivhyllorna?

Fem heta Record Store Day-tips


Mastodon: “Stairway to Nick John” (Reprise)
I september förra året dog Mastodons manager Nick John i bukspottkörtelcancer. På begravningen framförde bandet Nicks favoritlåt: ”Stairway to heaven”. Efteråt föddes idéen om en hyllningsskiva. I dag släpps ”Stairway to Nick John”, som innehåller en studioversion och en liveversion av kvartettens personliga tolkning av Led Zeppelins ikoniska ballad. Intäkterna går oavkortat till cancerforskning. Lär landa på lite under 200 spänn.


Dark Funeral: ”Teach children to worship satan” (Black Lodge Records/Sound Pollution)
Nyutgåvan av black metal-bandets cover-ep från 2000, i en uuuurläcker splatterdesign, kan bli din i dag. Åtminstone om du hänger på låset när skivbutiker med tyngre utbud slår upp dörrarna. Skivan, som innehåller coola covers på King Diamond, Slayer, Sodom och Mayhem, släpps
nämligen enbart i 200 exemplar.


High on Fire: “Bat salad” (Eone)
Matt Pike spelar vanligtvis i det närmast legendariska doom metal-bandet Sleep. Hans bejublade sidoprojekt High on Fire firar Record Store Day genom att släppa närmare 3000 ex av trespårssingeln ”Bat salad” (ja, det är troligtvis en referens till Black Sabbaths ”Rat salad”).
Innehåller förutom originalspåret ”Bat salad” nya covers på Celtic Frosts ”Into the crypts of rays” och Bad Brains ”Don’t bother me”.


Uli Jon Roth: ”Scorpions revisited” (Silver Lining Music)
För oss som saknar Uli Jon Roths plinkande i Scorpions – och vi är nog många – känns detta släpp gjutet. På ”Scorpions revisited”, som spelades in 2014, gör den legendariske gitarristen nya tolkningar av utvalda Scorpions-låtar. Skivan spelades dessutom in i samma lokal i Hanover som bandet repade i mellan 1973-1978. I skrivande stund är det dock oklart exakt hur många – eller få – exemplar som landar i svenska skivhyllor.


Thin Lizzy: ”Black rose” (Umc/Mercury)
RSD-version som innehåller originalalbumet från 1979, tillsammans med ett gäng tidigare outgivna demos från Phil Lynotts gamla arkiv. Dagen till ära har omslagsdesignen och ljudet dessutom rustats upp. Dock går det att få tag i originalutgåvan från flera länder för en billigare peng på skivsajter såsom Discogs.

Och en dyr bubblare


Various Artists: ”South Park: Bigger, Longer & Uncut” (Atlantic)
Jag vill hemskt gärna lägga vantarna på dubbel-lp:n av soundtracket till filmen ”Sound Park: bigger, longer & uncut”, som är fullproppad med festligt innehåll. Till exempel popup-figurer, sånghäfte och exklusiva litografier. Skivans design har tagits fram i nära samråd med serieskaparna Trey Parker och Matt Stone och deras team av tecknare. Släpps i 5 000 exemplar – varav tio är signerade av Parker och Stone – och kommer att kosta runt hutlösa 800 spänn. Så det blir nog enbart fönstershopping för min del.

Publicerad:

LÄS VIDARE