Lady Gaga är stjärnan på rockigt soundtrack

Publicerad:
Bradley Cooper och Lady Gaga skriver music and lyrics.
Foto: Pressbild
Bradley Cooper och Lady Gaga skriver music and lyrics.

MUSIK

ALBUM Lady Gaga är behållningen på det 70-talsrockiga soundtracket till Hollywood-filmen ”A star is born”.


Lady Gaga & Bradley Cooper
A star is born (soundtrack)
Interscope/Universal


SOUNDTRACK Just nu toppar en 70-talsrockig låt med fejkade publikljud listor världen över. Hur hamnade vi här? För att svara på frågan måste vi backa bandet till 1937, då filmen ”A star is born” hade premiär.

1954 gjordes filmen om med Judy Garland och James Mason i huvudrollerna. Och ännu en gång 1976 med Barbra Streisand och Kris Kristofferson.

2018 görs den igen och nu heter huvudpersonerna Lady Gaga och Bradley Cooper. Cooper, som även regisserat filmen, spelar den alkoholiserade countryrockaren och Eddie Vedder-lookaliken Jackson. Lady Gaga har rollen som den skygga nykomlingen Ally, som upptäcks av Jackson när hon sjunger ”La vie en rose” i en sjaskig bar. Filmen har fått rejviga recensioner – framför allt från amerikanska kritiker – och spås vinna en Oscar.

Låten ”Shallow” är filmens listtoppande ledmotiv. För soundtrackets resterande 33 låtar jobbar Gaga och Cooper (ja, han kan sjunga också) med ett knippe countrymusiker, bland annat Lukas Nelson (Willies son), som även spelar bandmedlem i filmen. Jason Isbell har skrivit låten ”Maybe it’s time”. Bakom det mer poporienterade materialet ligger namn som DJ White Shadow, svenska Miike Snow och Mark Ronson.

Bradley Cooper spelar genretroget rollen som whiskeystänkt mansrocker i läderjacka även på skiva. Musiken åker slalom mellan Lynyrd Skynrd, The Who och Neil Young. Men den har lite för god nagelhygien för att kännas trovärdig. Och kräver troligen sin kontext.

I stället är det pianoballaderna med Lady Gaga vid mikrofonen som är behållningen här. ”Always remember us this way” låter som en evigt grön Elton John-melodi. ”Look what I found” är ett stycke ljuvlig neo-Stax-soul som passar Gaga som handen i handsken. Och ”I’ll never love again” snuddar vid självaste Whitney Houston.

”A star is born” tar Lady Gaga från vilsen artist till genrekorsande Judy Garland-figur för tiotalet, en underhållare av nostalgiska mått.
BÄSTA SPÅR: ”I’ll never love again”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE