– Det känns riktigt bra

Av: Joacim Forsén

Publicerad:
Uppdaterad:

Depeche Mode drar på världsturné – Arvika enda spelningen i Sverige

SKUMMA FRÅGOR Presskonferensens mest specifika fråga till Depeche Mode kom från Rumänien. En journalist ville veta om bandet mindes texten på den enorma banderoll som de tillverkade till förra spelningen i Bukarest. ”Det brukar vara en banderoll. Kan du ge oss en hint?” svarar Gahan. ”Den var enorm,” säger journalisten. Gahan bryter ihop av skratt.
Foto: Christian T Joergensen
SKUMMA FRÅGOR Presskonferensens mest specifika fråga till Depeche Mode kom från Rumänien. En journalist ville veta om bandet mindes texten på den enorma banderoll som de tillverkade till förra spelningen i Bukarest. ”Det brukar vara en banderoll. Kan du ge oss en hint?” svarar Gahan. ”Den var enorm,” säger journalisten. Gahan bryter ihop av skratt.

BERLIN. Största turnén någonsin – med Arvikafestivalen som enda Sverigebesök.

Men Depeche Mode har inte en aning om att de bokats till landets syntmecka.

– Nu ser jag fram emot spelningen ännu mer, säger Andy Fletcher till Aftonbladet.

Det är en gråsprängd måndagseftermiddag i Berlin. Dyster nog att dekormåla vilket Depeche Mode-vykort som helst.

Men, Olympiastadion glöder. Hit till den majestätiska arenan har bandet bjudit in närmare 1 000 fans som omringat den samlade journalistkåren. Alla väntar på nyheten.

Gjorde vågen

Det är väckelsemöte. Live-bilderna på storbildsskärmen får hundratals händer att bölja över läktaren. Några svettblanka klipp på sångaren Dave Gahans, 46, överkropp och de blir till vågen.

När Depeche Mode till slut kommer ut för att presentera de första detaljerna om nya skivan och efterföljande världsturnén låter stadion fullsatt. Trots att det saknas 73 000 människor på arenan.

– Ni kan vänta er många av de låtar som jag hoppas att ni har lärt er älska lika mycket som vi. Och så är vi mycket snyggare än på förra turnén, säger Gahan.

Tre timmar senare får Aftonbladet en exklusiv pratstund med keyboardisten Andy Fletcher, 47, och låtskrivaren Martin Gore, 47. Då har ett pressat intervjuschema slipat bort de vassaste av presskonferensens punchlines.

Men plötsligt skiner duon upp.

Vi har just berättat om Arvikafestivalens utpräglade syntistoria.

– Det här kände vi inte till, men det känns ju verkligen bra. Nu ser jag fram emot Sverigespelningen om möjligt ännu mer, säger Andy.

Tänker inte i förväg

Än så länge är egentligen mycket av turnén ganska vag. Till och med för medlemmarna själva.

– Vi presenterar den här turnén utan att egentligen ha en aning om vad vi ska göra, säger Martin och skrattar. Det är både spännande och underligt.

Men det blir inte den sista?

– Vi har aldrig haft någon diskussion om att lägga av. Det är den ärliga sanningen. Vi tar varje projekt som det kommer, säger Andy.

Vad kan ni avslöja om nya skivan?

– Det blir den sista.

Sen skrattar duon lika högt som publiken gjorde på presskonferensen när Dave avslöjade Gores nya missbruk.

Handlar på Ebay

Att bandet i går också spelade upp två utpräglat elektroniska smakprov från kommande albumet verkar ha sin förklaring.

– Martin har skaffat sig ett nytt beroende. Ett bra beroende. Han köper massor av gammal musikutrustning på Ebay. Vi är fullkomligt överrösta av gamla trummaskiner och keyboards, säger Dave.

– Ett tag kom ett paket om dagen, säger Andy med ett uttryck omöjligt att skilja från positivt eller bara uppgivet.

Svaret landar förmodligen någonstans mittemellan.

– Man är mitt i låtskrivandet och plockar givetvis upp sakerna ur paketen. Sen säger någon: ”ska vi inte testa att använda dem i låten?” Det är faktiskt riktigt inspirerande, säger Andy.

I april kommer skivan som avslöjar hur svårt Martin Gores missbruk faktiskt är.

Tre månader senare testar Depeche Mode resultatet på Arvikapubliken.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN