Skicklig Jorja Smith har fel förutsättningar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Anders Deros
Jorja Smiths blödande soul bär fanan efter Amy Winehouse.

MUSIK

WAY OUT WEST Jorja Smith har en röst som är fantastisk och fläckfri.

Men än verkar hon inte redo att agera dragplåster.


Jorja Smith
Scen: Flamingo, Way Out West. Publik: Väldigt glest. Längd: En timme. Bäst: ”Blue lights” och ”Tomorrow”. Sämst: Jorja Smith har festivalens svåraste uppgift. Det är omöjligt att fylla Cardi B:s skor.


GÖTEBORG. Jorja Smith är 22 men låter som att hon upplevt minst 50 sorgfulla år.

Mognaden i Smiths röst gör henne till den nya generationens Lauryn Hill och hennes blödande soul bär fanan efter Amy Winehouse.

R'n'b-sensationen från brittiska Walsall spelade på festivalen även i fjol. En varm känsla av magi svepte över Linnetältet när hon sjöng hudlöst och personligt om tonårens förvirrade tid.

Men när det kommer till att agera dragplåster är Jorja Smith ännu en nybörjare. Bytet till Way Out Wests största scen sker alldeles för tidigt.

Det är viktigt att poängtera att det inte var tänkt så här. Cardi B ställde in sin spelning med kort varsel och festivalen behövde hitta en ersättare.

Problemet är att de två artisterna inte hade kunnat vara mer olika. Där New York-rapparen förlitar sig på humor och attityd låter Jorja lågmäld och hjärtekrossad.

Det är förvisso väldigt vackert.

Inte minst i höjdpunkten ”Blue lights”. Scenen färgas av blått ljus och artisten sjunger träffande om strukturell rasism och poliser som jagar oskyldiga svarta.

Här når rösten dessutom nya nivåer. Den är fjäderlätt men urstark, precis som i fina balladen ”Tomorrow”.

Men 22-åringens stillsamhet gör att det sällan finns utrymme för att dra upp tempot eller ta ut svängarna. Det är inte särskilt tacksamt på festival, inte minst om du står för kvällens sista spelning.

Under ”Wandering romance” blir den redan glesa publiken allt mindre. Just då når bandet ett mäktigt crescendo och huvudpersonen tar i mer och mer tills rösten blir gigantisk.

Jorja Smith är en oerhört stark sångerska. I kväll står hon bara på fel scen.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE