Fängslande fin metal som tänjer på gränserna

Publicerad 2020-10-30

På rockaren Emma Ruth Rundles och metalaktens Thous samarbetsalbum möts vemod och vrede i flera sammandrabbningar.

ALBUM Ett av årets mest spännande metalsläpp är här.

Det är svårt att inte bli överväldigad av den stämningsfulla svärtan som präglar samarbetet mellan singer-songwritern Emma Ruth Rundle och metalakten Thou.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Emma Ruth Rundle feat. Thou
May our chambers be full
Sacred Bones/Playground


METAL Det finns en rad artister och band som ligger och skvalpar i periferin inom metalkretsar. Musiker som tekniskt sett inte kvalificeras som metal, men som besitter ett mörker och en attityd som slår an de rätta strängarna hos många hårdnackade hårdrockare. Chelsea Wolfe, Anna von Hausswolff och King Dude är några exempel.

En annan alternativ urkraft väl värd att upptäcka och utforska är Emma Ruth Rundle. En amerikansk singer-songwriter, med ena foten i post-rocken och den andra i folkmusiken, som vräker ur sig vackert vemod genom stillsam sång och distade riff.

Inför fjolårets upplaga av festivalen Roadburn tussades hon ihop med doom/sludge-akten Thou för ett gemensamt uppträdande.

Partnerskapet har nu också mynnat ut i albumet ”May our chambers be full”.

Thou och Rundle håller varandra stadigt i handen genom mörker och melankoli – i både texter och melodier – i ett gripande ljudlandskap där influenser från Tori Amos och Kate Bush är lika självklara som A Perfect Circle, Nirvana och Emperor.

Tillsammans rör de sig obehindrat mellan hårt och mjukt. Känslor av kokande vrede och lågmält vemod ställs ständigt mot varandra, och sköra harmonier får lov att samsas med både tunga hookar och becksvarta stänk av black metal.

I välarrangerade höjdpunkter som ”Out of existence”, ”Magickal cost” och ”Ancestral recall” är konstrasterna fängslande fina.

Men särskilt förtrollande är samspelet mellan Rundles spröda stämma och Thous Bryan Funks sylvassa skriksång, oavsett om deras röster smälter samman eller avlöser varandra. Inte helt olikt den drömska dynamiken på Cult of Luna och Julie Christmas svindlande snygga samarbetsalbum ”Mariner”.

”May our chambers be full” är exakt vad den konservativa metalgenren behöver, men också vad vår dunkla årstid kräver.
BÄSTA SPÅR: ”Ancestral recall”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik