Kamferdrops känga mot VM: ”Viktigt att visa vad vi står för”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotbollsmän sparkar på Putin och möts i en hångelfest.

Kamferdrops sätter ner foten mot fotbollens machokultur och ryska HBTQ-lagar i sin nya VM-video.

– Det känns viktigt att visa vad vi står för, säger hon.

Jublande massor hejar fram sina landslag i VM i Ryssland.

Samtidigt förföljs och torteras homosexuella i delrepubliken Tjetjenien.

I musikvideon till sin nya låt ”Folkkär” riktar den norska artisten Kamferdrops, känd från Melodifestivalen, och rapparen Frej Larsson en känga mot den ryska regimen.

I fotbollsmatchen i videon går de manlig spelarna över från att spela till att ta på varandra och hångla. Innan dess sparkar de på en boll som pryds av Rysslands president Vladimir Putins ansikte.

1 av 2
Kamferdrops i Melodifestivalen.

”Viktigt att visa vad vi står för”

– Nu när VM är i Ryssland känns det viktigt att visa vad vi står för. Det känns fint att få visa mångfald och kärlek, säger Kamferdrops.

Kamferdrops ser det också som en viktig markering i fotbollsvärlden.

– Det är typ ingen fotbollsspelare i toppen som har kommit ut som homosexuell. Och det är ju en statistik som inte går, det är klart att det finns det. Det är så synd att det ska vara så svårt fortfarande.

Själv har Kamferdrops, som lever med sin flickvän sedan en tid tillbaka, utsatts för våld och trakasserier flera gånger på grund av sina sexualitet.

Blivit slagen och utslängd

– Jag har blivit utkastad från en park när jag var där med min flickvän och en kille har slagit ner mig. Det händer mycket sådant, att man inte kommer in på ett ställe eller blir utkastad för att man har kysst någon, säger hon.

Men det är inte de tillfällena som sitter hårdast fast i minnet hos Kamferdrops. Den ständiga känslan av att inte få höra till är värre.

– Det jag tycker har varit jobbigast är att aldrig få känna sig representerad och att hela tiden känna att folk inte har samma respekt för ditt förhållande som för ett heterosexuellt förhållande. De sakerna gör ondast.

Videon till ”Folkkär” släpps i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN