Spellista: De 99 tuffaste låtarna från februari

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Venom Prison, med sångerskan Larissa Stupar längst fram, är månadens viktigaste måstelyssning.
Foto: PRESSBILD
Venom Prison, med sångerskan Larissa Stupar längst fram, är månadens viktigaste måstelyssning.

SPELLISTA Även om reaktionära krafter försöker övertyga dig om motsatsen så lever vi i den bästa tiden.

Inte minst gäller det inom hårdrocksvärlden, där könsbalansen sakta men säkert börjar dra sig åt rätt håll.

En aktuell bidragande orsak till det är Venom Prison, som är ett av 99 handplockade val på månadens spellista.

Under alltför lång har kvinnorna inom hårdrocks- och metalvärlden ofta reducerats till accessoarer snarare än som lagspelare på samma villkor som de kreativt drivande och, därmed underförstått, beundransvärda männen. Vare sig det har handlat om en förföriskt ålande Tawny Kitaen i några av Whitesnakes mer legendariska videoklipp på 1980-talet eller en korsettklädd operadiva i valfritt gothpompband har scenens feminina medlemmar ofta reducerats till kuttersmycken och objekt. Undantag har naturligtvis funnits – exempelvis Doro Pesch (Warlock), Jo Bench (Bolt Thrower) och Sabina Classen (Holy Moses) är några av pionjärerna – men utan att generalisera för mycket går det ändå att hävda att sådana exempel länge var en anomalitet snarare än frekvent förekommande.

Exakt när det nu ständigt pågående paradigmskiftet inleddes är oklart. När Angela Gossow tog över mikrofonen i Arch Enemy när det nya millenniet precis hade inletts? Då Nightwish eller Within Temptation gick från att vara rena scenkuriositeter till att vara två av dess mest publikdragande och hyllade namn? När Myrkur raserade kukbarriären inom black metal och skrev om regelboken för en av de mer dogmatiskt fixerade sidoskotten på metalträdet?

Vad som i det här fallet är hönan och vad som är ägget (och när det värptes) är därmed öppet för diskussion, men fjädrar i mig vilken utveckling det har blivit. Speciellt för oss som inte har några problem med att vårt mangel avhandlar andra ämnen än självuppbyggande, party och hedonistiskt leverne i gemen.


Ett tydligt, och nu väldigt aktuellt, exempel på detta är walesiska kvintetten Venom Prison. Sedan de släppte lös albumdebuten ”Animus” hösten 2016, och till viss del även demon ”Defy the tyrant” och ep:n ”The primal chaos” året innan, har de växt till ett av dödsmetallscenens mest intressanta och mer udda namn. Genom sångerskan Larissa Stupars konfrontativa texter avhandlades sexuella övergrepp, transfobi, sexism och en rad andra ämnen som sällan luftas inom metalscenen med en blodisande envishet som var omöjlig att inte ta till sig. Ganska jättelångt från genrekollegornas skräckhistorier och monsternoveller var Venom Prison på riktigt, verkligheten som knackade på dörren innan de slog in den med en slägga.

Till viss del fortsätter detta samtidsanalyserande på snart aktuella ”Samsara”, som släpps den 15 mars via Prosthetic, men med en mycket mer personlig prägel. I stället kretsar mycket av lyriken på andraskivan runt de psykiska problem som Stupar länge har brottats med, och som resulterade i en kollaps under en pågående turné i USA. 

Därför är det också en naknare och mer hudnära grupp vi möter på exempelvis ”Uterine industrialisation”, det första smakprov som du kan lyssna på i spellistan här nedanför, men detta utan att tumma ens en millimeter på den uppriktighet och attackvilja som präglade debuten. Exempel? Den som kan lyssna på ”Self inflicted violence” (med textraderna ”I take the pill that promised to lift the sorrow/But I feel numb and want to hurt again/I’m forcing needles down my throat”) eller öppningsrökaren ”Matriphagy” utan att bli golvad och berörd saknar troligtvis såväl hjärna som hjärta.

Det är naket, avslöjande, tankeväckande – och ännu ett bevis på exakt hur mycket bättre metalscenen är med en mer utjämnad könsbalans.


Men nu är inte heller denna månadslista någon separatistisk tingest. Trots ovan nämnda myrsteg mot jämnvikt är metalscenen alltjämt en mansdominerad bransch, vilket märks även bland februari månads Spotifyfärskingar. För varje Venom Prison, Ithaca, Battle Beast, Delain, Imperia, Eluveitie, Sisters Of Suffocation eller Within Temptation är salamisamlingen tämligen konsekvent, vilket emellertid inte betyder någon sämre eller mindre spännande utdelning för det.

För oavsett medlemmarnas underklädesinnehåll går det förträffligt att njuta av aktuella låtar med punkveteranerna i Bad Religion, doomlegendarerna i Candlemass, progentreprenörerna i Dream Theater eller skumma men fullkomligt bedårande Skraeckoedlan. Och lägg därtill tuffa bidrag från Queensrÿche, Grand Magus, In Flames, Backyard Babies, Deafheaven, Misery Index, Vltimas, Devin Townsend och månadens personliga black metal-upptäckt Vanum så står det klart att februari 2019 knappast behöver skämmas för sig.

Du hittar dem alla, och så många fler, i spellistan här nedan.

Som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE