Elton John: ”Var inte säker på att Aretha skulle kunna sjunga”

Av: Andreas Hansson, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aretha Franklin är död.

Nu sörjs hon av stjärnorna.

”Jag var inte säker på att hon skulle kunna sjunga”, skriver Elton John om hennes sista framträdande.

Aretha Franklin är död efter en tids sjukdom.

Hon somnade in i sitt hem, omgiven av sin familj.

Efter beskedet sörjs hon av stjärnor som låtskrivaren Carole King, som skrivit låten ”(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, ett av Franklins örhängen.

”Vilket liv. Vilket värv. Så mycket kärlek, respekt och värdighet. Vila i frid”, skriver hon på Twitter.

”Låt oss alla ta ett ögonblick för att tacka för Aretha Franklins vackra liv, drottningen av våra själar som inspirerade oss alla i många många år. Hon kommer att saknas men minnet av hennes storhet som artist och vacker människa kommer att leva förevigt. Kärlek, Paul”, skriver Paul McCartney.

”En av mina favoritpianister”

Hon gjorde sitt sista framträdande på en välgörenhetskonsert arrangerad av Elton John i november, han skriver nu ett långt inlägg: ”Förlusten av Aretha Franklin är tuff för alla som älskar riktig musik: musik från hjärtat, själen och kyrkan. Hennes röst var unik, hennes pianospel underskattat – hon var en av mina favoritpianister. Jag var lyckligt lottad nog att få tillbringa tid med henne och bevittnade hennes sista framträdande. Hennes hälsa var såklart sviktande och jag var inte säker på att hon skulle kunna uppträda. Men Aretha gjorde det, så taket lyfte. Hon sjöng och spelade magnifikt, och vi alla grät. Vi fick bevittna alla tiders största soulartist. Jag beundrade och avgudade hennes talang. Gud välsigne henne. Vi fyllde år på samma dag (25 mars, reds anm), och det betydde så mycket för mig”.

1 av 5 | Foto: Alex Brandon / SCANPIX SWEDEN
Carole King

Svenska världsartisten Zara Larsson sörjer Aretha Franklin, vars musik spelades flitigt under barndomen.

”Aretha Franklin var det enda jag ville lyssna på i bilen när jag växte upp. Jag bad alltid mamma sätta på hennes musik. Vila i frid, soulens drottning. En oersättlig legendar!”, skriver hon på Twitter.

Även Tommy Körberg har lyssnat på Aretha Franklins musik så länge han kan minnas.

– Det är synd. Vi har inte så många som sjunger med den kaliber som hon. Hon är ju sprungen ur hela gospeltraditionen och som jag sa till någon annan, ska svenskar envisas med att sjunga gospel så lyssna lite på Aretha, så det blir på riktigt. Hon var ju en exceptionell sångerska och gjorde varenda låt till sin egen och det är ju det som är hela konsten. Hon var en klart lysande stjärna.

”Hennes röst är tidlös”

Petra Markgren Wangler är en av få svenska journalister som fick möjligheten att träffa och intervjua Aretha Franklin för SVT:s Musikbyråns räkning år 2000.

– Det var helt magiskt att få den där intervjun. Jag trodde inte att vi skulle få den, förrän vi satt i Detroit och tryckte i ett källarrum på någon sjabbig lunchrestaurang, som jag tyckte var sjabbig, men som tydligen var hennes favoritrestaurang. Man förväntade sig att det skulle komma in någon diva och så kommer hon ner i en grå joggingdress och sätter sig fåtöljen. Det var en aura av äkthet, säger hon och fortsätter:

– Det är få konstnärliga uttryck som är tidlösa, men hennes röst är det. Den kommer leva kvar.

Sarah Dawn Finer såg Aretha Franklin live på Radio city music hall i New York 2014.

”Aretha Franklin var musik. Hennes röst var ljudet av varje känsla. Hon var en fantastisk pianist och hon lärde oss alla hur man kräver respekt och vara ’natural women’”, skriver hon på Instagram till ett klipp från spelningen.

Hyllar Aretha på konsert

Lisa Nilsson planerar att hylla Aretha Franklin på sin konsert, som äger rum under torsdagskvällen på Mosebacketerrassen i Stockholm.

”Tack underbara gudinna! Så ofantligt mycket roligt jag har haft med dig när du lärde mig det mesta jag behövde kunna. Inte minst definitionen av att vara kvinna – för mig. Ikväll hyllar vi dig på min konsert. Må trancendensen bli lika otvungen som en av dina wailningar”, skriver hon på Instagram.

Svenska kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke skriver långt och innerligt om Aretha Franklin på Instagram.

”Vi är många, födda i olika årtionden, på landsbygd liksom i tätort och i olika former och färger som påverkats av Aretha Franklins röst, de texter hon sjöng och musiken som bar henne. För en liten brun flicka mitt i Småland, som ofta höll sig flytande men ibland föll ner i svarta hål av ensamhet och ofrivilligt utanförskap, gjorde hon h e l a skillnaden. Den där avgörande skillnaden”, skriver hon och fortsätter:

”Till hennes Think har jag så många gånger gråtit av sorg, andra gånger gråtit mig stark, starkare, starkast. Tack Aretha. Vila i frid.”

1 av 4 | Foto: MARK RALSTON / AFP
Fansens hyllningar till Aretha Franklin på Hollywood walk of fame.

Obama och Trump om Franklin

USA:s tidigare president (2009–2017) Barack Obama släppte tillsammans med hustrun Michelle Obama ett gemensamt uttalande under torsdagen, där de bland annat beskriver Aretha Franklin som en ”glimt av det gudomliga”.

”Hon hjälpte oss att känna oss mer förenade med varandra, mer hoppfulla, mer mänskliga. Och ibland hjälpte hon oss att glömma allt annat och bara dansa. Aretha må ha gått vidare till en bättre plats, men hennes gåva till musiken finns kvar för att inspirera oss alla”, lyder delar ut uttalandet.”

Nuvarande amerikanske presidenten Donald Trump hedrar hennes minne på Twitter.

”Souldrottningen Aretha Franklin är död. Hon var en fantastisk kvinna, med en underbar gåva från gud, hennes röst. Hon kommer vara saknad”, skriver han.

Barbra Streisand och Justin Timberlake delar med sig av bilder på möten med stjärnan.

”Inte bara var hon en unikt briljant sångare, men hennes engagemang för medborgerliga rättigheter satte ett outplånligt avtryck på världen”, skriver Streisand till en bild tagen 2012.

”Det här är ansiktet på en ung man som inte kunde tro att han faktiskt skulle sjunga med den största genom tiderna. Jag bugar mig alltid för dig”, skriver Timberlake till en bild på honom och Aretha Franklin tillsammans på scen.

”I dag har vi förlorat en av de största”

Shania Twain skriver: ”En otrolig kvinna och röst. Det var en ära att träffa och uppträda ihop med drottningen av soul. Vila i frid”.

”I dag har vi förlorat en av de största. Hon kommer alltid att vara ihågkommen och beundrad. Aretha Franklin, vila i frid. Vi älskar dig”, skriver Ricky Martin på Twitter.

Även Apples vd Tim Cook sörjer henne:

”Vi sörjer bortgången av Aretha Franklin, drottningen av soul. Hennes röst kommer fortsätta lyfta oss genom musiken hon gav världen. Våra tankar går till hennes familj, hennes nära och kära och fans överallt. Ta hennes hand, ärade Herre och följ henne hem”, skriver han på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN