Skivrecensioner

Kaos är 6ix9ines lady

Av: 

Per Magnusson

På andra albumet ”Tattle tales” fortsätter 6ix9ine att odla sitt stökiga varumärke.

Foto: PETER WIXTRÖM

MUSIK

ALBUM I rätten var 6ix9ine den första artisten på sin nivå att självmant sudda ut gränsen mellan livet och konsten.

Men musiken blir märkligt underordnad kaoset kring honom.

Betyg: 2 av 5 plus
6ix9ine
Tattle tales
6ix9ine/Create Music


RAP 6ix9ine, född Daniel Hernandez, även känd som Tekashi69, är musikvärldens just nu mest kontroversielle figur.

När debuten ”Dummy boy” släpptes satt den ansiktstatuerade och regnbågshåriga New York-rapparen häktad och riskerade livstids fängelse för utpressning, vapenbrott och narkotikahandel. Han nekade först till anklagelserna men ändrade sig efter att ha gått med på att vittna mot sitt före detta gäng Nine Trey Bloods. I tre dagar vittnade 6ix9ine mot två av gängets medlemmar. Vid ett tillfälle berättade han att hans roll i gänget varit att ge ”ekonomiskt stöd”. På frågan om vad han hade fått i gengäld svarade han: ”min karriär.”

Vittnesmålet förväntas statuera exempel för liknande fall där artister ställs inför rätta, och kan förändra hur man ser på den kontroversiella frågan om huruvida texter och videor kan användas som bevismaterial.

Till slut dömdes 6ix9ine till två års fängelse med planerad frigivning i augusti. Han släpptes dock i förtid på grund av covid-19 (24-åringen lider av astma och avtjänade slutet av sitt straff hemma). I dag går han ingenstans utan sina åtta till 22 livvakter.

Trots att 6ix9ine mer eller mindre bojkottats av mainstreamindustrin har han via sin skurkaktiga seriefigursperson och skrikiga rap tagit sig hela vägen till toppen. I somras kom första Billboard-ettan med Nicki Minaj-samarbetet ”Trollz”. ”Tattle tales” är hans första album sedan frisläppandet.

De tvåstaviga låttitlarna klockar i snitt in på två minuter och bygger ofta på hälften så många idéer. Ju längre ut på kanten 6ix9ine tar sin vidögda nihilism (lyssna till exempel på singeln ”Gooba”) desto mer låter musiken som ingenting annat.

När han gör mer slick r’n’b (”Wait”) eller flörtar med dancehall (”Nini”) blir resultatet mer generiskt. Majoriteten av materialet på ”Tattle tales” står sig ganska slätt jämfört med tidiga hits som ”Gummo” och ”Kooda”.

Det är lite svårt att förstå vad 6ix9ine har för syfte med sin musik, förutom att blåsa upp storm och skapa hits. I stället för att odla sitt stökiga varumärke önskar jag att han bjöd på någon form av eftertanke.

Bara fläckvis hörs tecken på sådan. Sömnlösa ”Locked up” verkar skriven inifrån fängelset. 6ix9ine rappar om sina advokater, om att han längtar efter att träffa sin dotter och om de där utanför som vill se honom död. Även i punkiga ”GTL” märks spår av den svärta som rimligtvis måste gå hand i hand med ett liv som detta.

Men allt som oftast nöjer sig 6ix9ine bara med att rimma ”punani” med ”tsunami” – om och om igen.
BÄSTA SPÅR: ”GTL”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Så låter Per Gessles nya album

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Tekashi 6ix9ine

Nicki Minaj