Donald Trump

Manic Street Preachers: ”Trump är intressant”

Av: 

Linn Elmervik

MUSIK

Ikoniska bandet spelar i Stockholm

De var ett av världens mest tydligt politiska band.

I dag aktar sig Manic Street Preachers för att ge sig in i debatten, eftersom de inte längre vet var de står.

– Jag vill vara så intresserad som jag var, men luften har gått ur politiken, säger James Dean Bradfield.

Politiken har genomsyrat Manic Street Preachers texter sedan starten 1986.

Det walesiska bandet har sjungit ut antirasistiska budskap, kritiserat konservativa politiker på högerkanten och pratat om att lägga ner musiken för att i stället starta ett parti.

I år firar ”Manics” 20-årsjubiléet av succéskivan ”Everything Must Go” med en turné.

Men de är inte längre de arga aktivister de en gång var.

– Förr kände vi oss kvalificerade att ha en åsikt, att skriva en låt om det och vara okej med om folk inte höll med oss. Det är en konstig, förvirrande tid nu. Det är svårt att skriva en låt om att vara förvirrad, säger gitarristen och sångaren James Dean Bradfield på telefon från studion i London.

”Vänster och höger har dött”

Han syftar bland annat på den rådande akuta flyktingkrisen i Europa.

– Med tanke på alla konflikter runt omkring i världen är det svårt att fokusera på det inrikespolitiska. Det har blivit svårare att ställa tydliga frågor och att få tydliga svar. Vänster och höger har dött. Innan visste jag åtminstone vilken sida jag var på, säger han.

Hur tycker du att ditt eget land hanterar krisen?

– Jag vet inte. För första gången i mitt liv har jag inget svar på den frågan. Det är hemskt. Jag känner mig inte kvalificerad att prata om det. Jag känner mig paralyserad. Det kanske beror på att jag har blivit äldre, men jag tror inte det.

I stället betraktar James Dean Bradfield politiska debatter på håll. Kampanjerna inför det amerikanska presidentvalet är några av dem.

– Visst kan man skratta åt det, men det är väldigt spännande. Det kommer stå mellan Hilary Clinton och Donald Trump och det är som en skräckfilm som du bara måste gå och se, säger han.

”Dum om man jämför”

Men tvärtemot vad många kanske tror är Bradfield inte nämnvärt bekymrad över Trumps framgångar.

– Du kan bli störd av Trump men det är också intressant. Man är dum om man jämför USA med Europa och Storbitannien. Vi delar det engelska språket och intresset för populärkultur men det är ett helt annat land och vi kan inte döma dem. Även om vi inte kan förstå dem kan vi inte döma dem.

Den 22 april når Manic Street Preachers jubileumsturné Münchenbryggeriet i Stockholm. James Dean Bradfield har en tydlig bild av vad som väntar honom där.

– På ytan är det ordning i Sverige men så fort man lär känna en svensk märker man att ni är passionerade och dramatiska. Jag skulle inte vilja möta en svensk i poker.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnornas tragiska öde – här är 27 Club

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Manic Street Preachers

Rock