Hårdrock

Biffy Clyro-stjärnan: ”Jag gick sönder”

Av: 

Christoffer Nilsson

MUSIK

Framgångssagan tog ut sin rätt.

Efter Sverigespelningarna tidigare i år kollapsade Biffy Clyros frontman totalt.

– Det gick så långt att jag gick sönder, säger Simon Neil.

Dubbelplattan ”Opposites” seglade högst upp på den brittiska albumlistan när den släpptes i januari.

Kort därefter utsågs Biffy Clyro till bästa brittiska band på NME-galan. När de sedan tog sin musik ut i Europa radades hyllningsrecensionerna upp. I Sverige fick de Betyg: 4 av 5 plus för sin konsert på Trädgårn i Göteborg i slutet av februari.

2013 har, kort sagt, varit en monumental framgång för skotska rockgruppen Biffy Clyro.

Men framgången hade ett pris.

Kunde inte andas

Bara dagar efter att Biffy Clyro uppträdde på Coachella-festivalen i april landade Simon Neil och bandkollegorna Ben och James Johnston på Torontos flygplats för att agera förband åt Muse under deras turné i Nordamerika.

– Jag skulle ta mig igenom tullen när jag helt plötsligt kände att jag inte kunde andas. Jag kollapsade. Föll ner på golvet och sjukvårdspersonal kom till min undsättning, säger Simon Neil.

”En av mina värsta stunder i livet”

Han beskriver hur han drabbades av svåra panikattacker.

– Pressen och stressen gjorde det ännu värre. Man är på en flygplats långt hemifrån och har ingen kontroll över huvud taget. Det var skrämmande. En av mina absolut värsta stunder i livet, säger han.

Simon Neil tror att kollapsen berodde på åratal av hårt arbete – och festande.

– Till slut blir det för mycket. Det gick så långt att jag gick sönder. Läkarna beordrade mig att resa hem och vila upp mig. Så det var vad jag gjorde, säger han.

Hur återhämtade du dig?

– Jag förändrade hela min livsstil. Jag lever mycket mer hälsosamt nu. Förut drack jag mycket och rökte hemskt mycket gräs, vi festade när vi hade chansen. Sådana saker tär. Jag började med meditation som har fungerat bra. Jag mediterar varje dag, säger Simon Neil.

Novemberspelning i Stockholm

Nu är viloperioden över. I torsdags inledde Biffy Clyro en ny Europaturné. Men den här gången är han mer vaksam efter varningssignalerna.

– Vi har gjort förändringar för att det inte ska hända igen. Istället för att turnera tre månader i sträck så är vi ute två, tre veckor för att sedan ta igen oss en vecka. Utöver att det är bra hälsomässigt gör det oss till ett bättre band. Vi spelar bättre tillsammans nu än vad vi någonsin har gjort, säger han.

Biffy Clyros spelar på Fryshuset i Stockholm den sjätte november.

ANNONS

3 för 2 på allt smink från Bare Minerals! Passa på att köpa dina favoriter.

Extern länk från Lyko

Gå till kampanjen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hårdrock