Spellista: De 99 tuffaste och bästa låtarna från 2021

”För vi har Soen i ögonen och spilld mjölk överallt…”
”För vi har Soen i ögonen och spilld mjölk överallt…”

SPELLISTA. Även om stora delar av det förra året, så här med några dagars distans, känns som en ond dröm är det viktigt att även framhålla det positiva.

Det som gjorde en glad, peppad, optimistisk eller bara berörd och underhållen.

I spellistan här nedan finns 99 solklara exempel på Soent där typiskt bra.

Jag inser att det är svårt att sammanfatta tjugotalets andra år utan att ens snudda vid två saker: pandemin och alla de som, oavsett covid eller inte, inte längre finns kvar hos oss. Ännu ett år då hopp byttes i förtvivlan och tillbaka igen in absurdum, samtidigt som Sverige öppnade upp, livemusiken återvände – för att strypas till lagom till att det var dags att värma på glöggen. Det tomrum som LG Petrov, Alexi Laiho, Eddie Van Halen, Svante Lidén, Betty White, Joey Jordison, Hank von Hell och alla de andra har lämnat efter sig är ingen lätt urgröpning i medvetandet, det är en djup krater.

I en sådan mörk och utmattande tillvaro är det lätt att tappa framtidstron och dra ner persiennerna för gott. Men även under 2021 fanns det ju undantag från den regeln, genom att det kom en stadig ström god och uppmuntrande musik som tröstade även då det mesta kändes hopplöst.

Eftersom jag på senare år har tillåtit mig lyxen att inte göra konventionella årsbästalistor, en av de stora fördelarna som pensionerad rocktyckare är en friare inställning till lyssnande och tyckande, men någon slags sammanfattning av det nyss passerade känns ändå rimlig. För att hissa det som är värt att lyftas, och kanske ge dig guldläget att återvända till något du har missat eller rationaliserat bort.

Årets fullängdare (i väldigt osorterad ordning): Tribulation ”Where the gloom becomes sound”, Mastodon ”Hushed and grim”, Soen ”Imperial”, Dödsrit ”Mortal coil”, Malakhim ”Theion”, Gojira ”Fortitude”, Exodus ”Persona non grata”, Wormwood ”Arkivet”, The Night Flight Orchestra ”Aereomantic II”, Section H8 ”Welcome to the nightmare”, Wolves In The Throne Room ”Primordial arcana”, Horndal ”Lake drinker”, Cannibal Corpse ”Violence unimagined”, Iron Maiden ”Senjutsu”, Helloween ”S/t”, Eclipse ”Wired”.

Årets muminmys: Swallow The Sun och Insomnium.

Årets möp-metal: Envig, Memoriam, Creeping Flesh.

Årets Mikael Stanne: The Halo Effect, Grand Cadaver.

Årets retrothrash: Enforced, Honey, Eternal Evil.

Årets gästartister: Joe Duplantier/Comeback Kid, Chelsea Wolfe/Converge, Kvaen/Jeff Loomis, far och son Hansen/NorthTale.

Årets mosh: Knocked Loose, Obstruktion, Ekulu, Section H8.

Årets Dismember: Endseeker.

Årets säckpipa: Dropkick Murphys.

Årets glesbygdsvurm: Horndal, Wolves In The Throne Room.

Årets svenskspråkiga: Häxkapell, Lastkaj 14, Siniestro.

Årets veterangruff: Carcass, Cannibal Corpse, Asphyx, Massacre.

Årets black: Spectral Wound, Stormkeep

Årets un-black: Deafheaven, Møl.

At The Gates, här på scen i Uppsala i början av december, bjöd på en av årets saxigaste överraskningar.
At The Gates, här på scen i Uppsala i början av december, bjöd på en av årets saxigaste överraskningar.

Årets Korn: Tetrarch.

Årets sju är roligare än sex: Helloween.

Årets deathcore: Lorna Shore, Brand Of Sacrifice.

Årets inte längre deathcore: Fit For An Autopsy.

Årets höftträning: The Bronx, The Hellacopters.

Årets pandemidistraktion: Bastar∂ur.

Årets saxofon: At The Gates.

Årets tvåspråkiga: Zeal & Ardor.

Årets meteorologer: Frozen Soul, Panopticon.

 

Och med detta lägger vi 2021 åt sidan och blickar framåt. Mot kommande fullängdare från Slipknot, Ghost, Hardcore Superstar, Saxon, Demonical, Cult Of Luna, Kvaen, Kreator och Napalm Death för att nämna några. Mot en eventuell men efterlängtad återkomst av sommarfestivalerna runt om i Sverige, mot konserterna på Gröna Lund (Clutch! My Chemical Romance! Bad Religion!), mot att kanske till och med kunna lämna landet för någon musikupplevelse i Nederländerna eller Tyskland.

2022, jag hälsar dig med pukor och fanfarer. Till tonerna av det som är värt att minnas och ta med sig från det som passerade.

Som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ SPELLISTAN HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln