Thundermother slår ner som en blixt

Publicerad:
Thundermother har goda skäl att vara glada – ”Heat wave” är bandets hittills bästa album.
Foto: Franz Schepers
Thundermother har goda skäl att vara glada – ”Heat wave” är bandets hittills bästa album.

MUSIK

ALBUM Svenska Thundermother har siktet inställt på världsherravälde.

Fjärde albumet ”Heat wave” hintar om att det troligen bara är en tidsfråga.


Thundermother
Heat wave
AFM/Sound Pollution


HÅRDROCK Thundermother beskrivs ofta som ett av Sveriges hårdast turnerande rockband. Kvartetten har kånkat världen runt, bland annat på Kiss-kryssningen i Karibien, följda av lovord och hyllningar.

Fjärde albumet ”Heat wave” visar att de också är låtskrivare att räkna med.

När medlemmarna för första gången skriver musiken tillsammans landar resultatet i en pulshöjande mix av vibrerande bluesrock och allehanda 70- och 80-talsinspirerad hårdrock. Med avstamp i riffstarkt AC/DC-gung och tungt Motörhead-tugg såväl som högtflygande Alter Bridge-refränger och skönt ZZ Top-swag.

Färgstarka ”Back in ’76” har dessutom en förförisk Joan Jett-fond.

Influenserna är tydliga men Thundermother sticker onekligen ut ur mängden. Inte minst tack vare sångerskan Guernica Mancinis soulstänkta stämma som ger gruppen extra särprägel och stjärnglans.

Det är inte konstigt att höftvickande Hank von Hell ville låna Mancinis röst till senaste plattan ”Dead” och dessutom låta henne gästa sin livestreamade konsert på Ullevi för några veckor sedan.

Mancini besitter en röst som tar sällsynt stor plats – lyssna bara på de underbara urladdningarna i ”Into the mud” – men hon är långt ifrån den enda stjärnan.

Trummisen Emlee Johansson briljerar i alla möjliga taktarter, det slår gnistor om riffen från gitarristen och grundaren Filippa Nässil och nytillskottet Majsan Lindberg kompar världsvant på bas.

Efter tidigare tumult på medlemsfronten känns gruppen nu starkare än någonsin.

Visst hade ett fåtal låtar kunnat strykas för att göra helheten tajtare. Men den som letar efter varierad rock i världsklass behöver inte blicka längre än till Stockholm och Thundermother.
BÄSTA SPÅR: ”Back in ’76”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE