Uppgifter: Musikgiganterna flyr Spotify

Av: Christoffer Nilsson, Rebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

En turkos våg i sociala medier

1 av 9

Madonna och Kanye West är två av superstjärnorna som överger Spotify, skriver Breakit.

Det verkar som att flera popgiganter ska släppa ny musik på Jay Z:s musiktjänst Tidal.

”Vi kan skapa musikhistoria” skriver Nicki Minaj.

Taylor Swift lämnade Spotify i protest mot vad hon ansåg vara låga utbetalningar.

Nu skriver den nystartade sajten Breakit att musiktjänsten har ett massavhopp att vänta.

En källa till Breakit uppger att Kanye West, Madonna och Daft Punk lämnar Spotify för konkurrerande tjänsten Tidal, som nyligen köptes av rapmogulen Shawn ”Jay Z” Carter.

Breakit skriver att artisternas nya musik framöver kommer att släppas först på Tidal och att det kan dröja flera månader innan alstren finns tillgängliga på Spotify.

Priset: 460 miljoner kronor

Jay Z:s köp av tjänsterna Wimp och Tidal genom det svenska bolaget Aspiro gick igenom tidigare i mars och kostade drygt 460 miljoner kronor.

Under måndagskvällen kommer artisten att framträda på ett event i New York, med en hemlig gäst, där han enligt ett pressmeddelande ska ”presentera ett åtagande för en ny riktning för musikindustrin”.

Stjärnorna blev turkosa

Och många tunga namn är med honom, genom en turkos våg i sociala medier. Under måndagen har världsstjärnor som Beyoncé, Madonna, Daft Punk, Rihanna, Nicki Minaj, Usher, Arcade Fire, deadmau5 och Jay Z själv bytt sina profilbilder till en jämnturkos färg.

Nicki Minaj skriver: "Tillsammans kan vi vända strömmen och skapa musikhistoria. Börja med att göra din profil turkos” och Beyonces statusuppdatering är kort: ”Gör det för musiken”.

Rihanna släppte dessutom sin nya låt ”Bitch Better Have My Money” exklusivt i Tidal häromdagen. Men hon slår undan ryktet om helt albumsläpp på Jay Z:s tjänst i kväll. ”LÖGN!!!!” twittrar stjärnan.

Inte Swift eller Perry

I skrivande stund står artister som Katy Perry, Justin Timberlake, Bruno Mars och Taylor Swift fortfarande utanför den turkosa kampanjen.

Nöjesbladet har bett Spotify kommentera uppgifterna om artisternas avhopp och bolagets pressansvariga Malin Cumzelius skriver så här i ett mejl:

”Vi vill erbjuda all världens musik på vår tjänst, men det har varit sporadiska begränsningar på Spotify ända sedan tjänsten skapades. Vi vet av erfarenhet att dessa saker händer, de kommer och går, och vi fortsätter att växa exponentiellt genom att leverera en bra produkt för våra användare och artisterna som de älskar”.

Backas av miljardär

Breakit grundades av tidigare Dagens Industri-reportrarna Olle Aronsson och Stefan Lundell. Enligt Affärsvärlden är miljardären Staffan Persson en av dem som investerat i sajten.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Tidals pr-chef Kristin Eldnes som avböjer att kommentera Breakits uppgifter.

Publicerad: