Max Martin och Håkan Hellström väljs in i Swedish Music Hall of Fame

Hela listan: Här är alla nyinvalda 2020

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

Tio nya namn har valt in till Swedish Music Hall of Fame.

Bland de nyinvalda finns Lill Lindfors, Håkan Hellström och Max Martin.

– Jag känner mig otroligt tacksam och hedrad, säger Max Martin i en videohälsning.

Det är efter ett års uppehåll som ytterligare tio artister väljs in i Swedish Music Hall of Fame. Det är det sjätte invalet i ordningen.

– Jag känner mig otroligt tacksam och hedrad över att få bli invald i Swedish Music Hall of Fame. Det betyder oerhört mycket så klart. Jag hade önskat att vi hade kunnat göra det här på plats, men nu är det som det är och då får vi ta det så här helt enkelt. Förhoppningsvis kan vi ses en annan gång och fira ordentligt, säger Max Martin i en videohälsning.

Håkan: Tackar och bockar

Stjärnproducenten fick nyligen sin tjugotredje listetta på den amerikanska Billboardlistan med The Weeknds superhit ”Blinding lights”.

Håkan Hellström.
Foto: ANDERS DEROS
Håkan Hellström.

Artisten Håkan Hellström finns också med bland de invalda i år och säger i en kommentar:

"Att få någon att nynna på ens melodi är det finaste pris man kan få som låtskrivare, och att få en sån här utmärkelse är inte illa det heller. Och i så fint sällskap. En tackar och bockar!"

De invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan.

Grundtanken bakom Swedish Music Hall of Fame är att hylla rikedomen i den svenska musikskatten och att bygga broar mellan generationer, står det i ett pressmeddelande.

Juryn består av Lars Nylin (ordförande), Fredrik Strage, Petra Markgren Wangler, Stefan Wermelin och Tara Moshizi.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Max Martin.

Nyinvalda 2020:

  • Pugh Rogefeldt

  • Lill Lindfors

  • Infinite Mass

  • Håkan Hellström

  • Povel Ramel

  • Tant Strul

  • Karin Dreijer

  • Georg Riedel

  • Ingela ”Pling” Forsman

  • Max Martin

Invalda sedan tidigare:

ABBA, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Evert Taube, Ebba Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk, Entombed, Stina Nordenstam, Monica Zetterlund, Jussi Björling, Neneh Cherry, Anders Burman, Peps Persson, Alice Babs, Ulf Lundell, Carola Häggkvist, Yngwie Malmsteen, Gullan Bornemark, Robyn, Siw Malmkvist, Karl Gerhard, Kent, Leila K, Sven-Ingvars, Owe Thörnqvist, Monica Dominique, Denniz Pop, Barbro Hörberg, Lill-Babs, Looptroop Rockers, Britt Lindeborg, Magnus Uggla, Calle Jularbo, The Cardigans, Merit Hemmingson, Ola Håkansson, Ted och Kenneth Gärdestad, Kai Gullmar, Europe, Marie Bergman, Titiyo, Doris Svensson och Broder Daniel.

Publicerad:

LÄS VIDARE