Succén startade på en lortig toalett

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

Här är historien om brittiska popgruppen Viola Beach

1 av 4

Det började med lortiga toaletter.

Och slutade med en olycka i Södertälje.

Men däremellan hade Viola Beach en framgångsrik karriär.

De döda i bilolyckan på en motorvägsbro i Södertälje är den brittiska popgruppen Viola Beach, rapporterar brittiska medier.

Bandet var i Sverige för att spela på musikfestivalen ”Where's the music” i Norrköping.

Kvartetten bestod av Kris Leonard (sång och gitarr), River Reeves (gitarr), Tomas Lowe (bas) och Jack Dakin (trummor). Samtliga medlemmar tros ha dött i bilolyckan. De fem männen i bilen var födda mellan 1983 och 1996.

Bandet kom från Warrington i nordvästra England och har haft störst succé med singeln ”Swings & Waterslides”. Låten har i skrivande stund närmare 500 000 lyssningar på Spotify.

Startade på toa

Men allting startade med lortiga toaletter. Innan de slog igenom var frontmannen Kris enligt Warrington Guardian mitt i ett arbetspass som städare när han fick höra om möjligheten att ladda upp musik på BBC Support Service, en tjänst för osignade band. Han befann sig faktiskt på en toalett när han laddade upp låten ”Love My Love”.

– Sen, ett par veckor senare, var vi med på BBC Introducing (BBC:s tv-program för unga stjärnskott på väg mot toppen, reds anm. ), sa Kris Leonard till sajten.

Skulle fortsatt turnén

Gruppen ska ha varit mitt uppe i arbetet med nya inspelningar tillsammans med producenten Ian Grimble, som bland annat jobbat med succéband som Mumford & Sons.

På den svenska festivalens hemsida beskrivs Viola Beach som ett indiepopband med attityd.

”Det engelska fyrmannabandet har på kort tid vunnit många pluspoäng hos både kritiker och vanligt fölk runt om i Storbritannien”, lyder presentationen.

Under lördagskvällen skulle Viola Beach spelat på klubben Boiler Room i Guildford hemma i Storbritannien.

De hade ett 30-tal spelningar inbokade i Storbritannien under kommande året. I mars skulle de spelat på den prestigefyllda musikfestivalen South by Southwest i Austin, Texas.

SE OCKSÅ

Vännen om Viola Beach: ”De var helt unika”

Publicerad: