Deftones har troligen aldrig låtit bättre

Publicerad:
Uppdaterad:
Deftones nionde album lär inte göra någon besviken.
Foto: Pressbild
Deftones nionde album lär inte göra någon besviken.

MUSIK

ALBUM Med nytänk och nyfikenhet gör Deftones en storstilad återkomst.

Faktum är att de nog aldrig har låtit bättre.


Deftones
Ohms
Reprise/Warner


ALTERNATIV METAL Kaliforniska Deftones kan knappast anklagas för att fastna i det förflutna.

I drygt 30 år har det alternativa metalbandet varit i det närmaste allergiska mot status quo. Till och med efter förlusten av medlemmen Chi Cheng fann de styrka att fortsätta.

Efter mjuka och relativt stillsamma ”Gore” tuffar Deftones nu på i motsatt riktning på nionde albumet ”Ohms”. Och det tillsammans med återvändande producenten Terry Date, som gjorde deras fyra första skivor.

Ilska och frustration över bland annat dagens hårda samtalsklimat och polarisering i samhället kläs in tungt av Abe Cunninghams dundrande trumspel, Stephen Carpenters grooviga riff och Chino Morenos lidelsefulla skrik- och skönsång.

Men bortom vreden finns också en hel del värme.

Med fascinerande fingertoppskänsla sipprar spröda melodier och stämningsfulla synthslingor signerade Frank Delgado genom den hårda fasaden. De lyckas till och med få samplingar av skrikande fiskmåsar att kännas gripande.

Glöden och nyanserna gör Deftones nionde album till en oväntad formtopp. Och det samma år som de ikoniska plattorna ”White Pony” och ”Diamond Eyes” firar 20 respektive tio år. Plötsligt blev 2020 betydligt bättre.
BÄSTA SPÅR: ”The link is dead”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE