Explosiva och tidlösa hits med Weezer

Av: Håkan Steen

Publicerad:
Brian Bell, Rivers Cuomo och Scott Shriner i Weezer tänder Grönan med gamla dängor.
Foto: Mattias Hansson/TT
Brian Bell, Rivers Cuomo och Scott Shriner i Weezer tänder Grönan med gamla dängor.

KONSERT Weezer fyller Gröna Lund med både 90-talsnostalgiker och 90-talsnostalgi.
Det är vad det är och blir vad det blir, men låtarna håller sannerligen fortfarande.


Weezer
Plats: Gröna Lund, Stockholm. Publik: 10 000. Längd: 74 minuter. Bäst: ”The good life” och ”Say it ain’t so”. Sämst: The Cars ”You might think” är cool men i övrigt känns coverlåtarna rätt poänglösa.


Förra gången jag såg Weezer var en kylslagen juninatt i Hultsfred för 18 år sedan. Då sjöng Rivers Cuomo ”Hash pipe” och ”Say it ain’t so” i tjock jacka och täckväst, till synes fastfrusen i scengolvet.

När Los Angeles-kvartetten gör Gröna Lund-debut verkar han i stället komma direkt från golfbanan, i grå keps och rutiga byxor. Under populära karboncovern av Totos ”Africa” gör han rent av några rusningar mot scenkanterna och blir så engagerad i åkattraktionen ”Fritt fall” att han knappt hinner tillbaka till micken för att sjunga refrängen.

Det är således lite mer underhållande att se Weezer i kväll, även om påfallande mycket känns bekant.

Den Generation X-dominerade publiken är givetvis främst här för att få höra låtarna från Weezers 25 år gamla debutalbum, och bandet vet om det. Vi får åtta av tio låtar från den klassiska ”blå” skivan men egendomligt nog ingenting från det överraskande bra nya ”svarta” albumet (båda med titeln ”Weezer”, precis som flera av deras andra plattor).

Det bjuds således ett tämligen tryggt set av hits, dängor, evergreens och gamla stänkare.

Knappast överdrivet spännande men ändå rätt kul, för Weezer maxar verkligen sitt set. Dessa låtar hade förmodligen blivit hits även om de släppts i morgon, så explosiv är mixen av popmelodier och hamburgarstinna riff.

Och det finns fortfarande bara ett Weezer. Detta är är powerpop med Kiss-posters på väggarna och mild västkustsol i ögonen, bibliotekarieversionen av hårdrock eller bara väldigt explosiva melodier halvvägs mellan The Cure och Cheap Trick.

Det kan på papperet se komplicerat ut att spela så här djupt pojkrumsrotad rock när man som Rivers Cuomo just har fyllt 49, men låtarna är så genuint starka att det inte känns som ett problem över huvud taget.

Och det är ett hälsotecken att en av kvällens nyaste låtar, den kosmiskt baktaktsstudsande strandserenaden ”Feels like summer”, faktiskt hör till setets starkaste.

Weezer har fler sidor än den gamla nördrockiga. Nästa gång – och förhoppningsvis dröjer det inte ytterligare 18 år till dess – får de gärna visa mer av dem.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE