Baby Trish: Teddybears rätt coola

Av: Rebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

12-årigt stjärnskott från Jamaica uppträder på Grammisgalan med de svenska veteranrockarna

1 av 7

Baby Trish började rappa när hon var två, och på Jamaica spelar hon med legendarer.

Nu gör hon Grammisgalans finalnummer, med nya vänner.

– Teddybears är rätt coola. Låten får mig att vilja le och skrika.

När Teddybears spelar nya singeln ”What's your problem?” på Grammisgalan, håller de sig i bakgrunden. I centrum rappar det 12-åriga stjärnskottet Baby Trish, influgen från Jamaica.

De spelade in låten ihop i Kingston, när Trishna Gouldburn var bara 9 år gammal.

”Våra ansikten smälte”

Teddybears letade specifikt efter en ung MC på Jamaica, och Jocke Åhlund minns det första chockartade mötet:

– Hon kom in i studion och fyrade av de där verserna, och våra ansikten smälte och micken började brinna, typ. Det var inte så mycket att snacka om! Vi vill skapa en plattform där hon kan få skina.

Baby Trish går i skolan i veckorna och uppträder med dancehall-legendaren och sin gudfar Beenie Man på helger. Men inte jämt, säger hon. Hon har fritid också.

Började som 2-åring

Artisten hoppas att den svenska publiken ska reagera precis som hon, på hennes och Teddybears klubbiga samarbete.

– Jag gillar att jobba med dem. Jag såg saker de har gjort, på nätet, och tyckte det var spännande. Jag gillar deras låtar och rytmer. De är rätt coola. Låten får mig att vilja hoppa och skratta, le och skrika, säger Baby Trish.

Hon är blyg, artig och fåordig på spårvagnen till Cirkus och under intervjun. Det här är hennes första resa utanför Jamaica och grannöarna. I Kingston är hon en känd och rutinerad rappare, med runt tio års erfarenhet.

– När jag var två år gammal började jag. Min pappa gjorde låtar åt mig och har en studio. När jag var sex år var jag med i en tävling, där jag vann första pris. Musiken är liksom mitt liv. Den låter mig resa och uppleva massa nya saker, säger hon.

”Man blir lite rädd”

När Baby Trish står på scenen behövs inte pappa Dave Gouldburns uppmuntrande näve i luften. Där är hon hemma.

– Hon har bra flow och en grym röst som skär igenom allt. Man blir lite rädd, för hon har en sån tuff energi! Samtidigt känns hon inte drillad som The Jacksons, utan det känns naturligt, säger Jocke Åhlund.

Baby Trish och pappan har skrivit verserna, som handlar om hatare. Teddybears refräng ”What's your problem?” syftar på rasism och intolerans.

Anti rasism och hatare

– Vi tänker på Björn Söders uttalanden om att den och den inte är en sann svensk. I framträdandet radar vi upp olika typer av människor som utgör Sverige. Alla de här människorna är lika med Sverige. What's your problem? säger Jocke Åhlund.

Baby Trish ska spela in en musikvideo och fler låtar med Teddybears före hemresan. Kanske provar hon att åka skidor. Men ABBA-museet nedanför Cirkus lockar inte, för det bandet har hon aldrig hört.

”Det är väldigt kallt”

Drömmen är en mäktig musikkarriär. Men hon har ingen förebild bland de största internationella rap- och popstjärnorna.

– Annan musik? Inte direkt. Jag vill skapa min egen stil. Min pappa är min förebild, och Beenie Man. De lär mig massor om musik. Sverige skulle jag verkligen vilja komma tillbaka till. Jag gillar stället. Men det är väldigt kallt…

Om Teddybears

Namn: Jocke Åhlund, Klas Åhlund och Patrik Arve.

Bakgrund: Bildades 1991. Hette förr Teddybears STHLM. Svensk experimentell rock med inslag av t.ex. hiphop. Har släppt 6 album. I höstas uppmärksammades bandet efter TV4:s ”Sommarkrysset”, då de spelade i palestinasjalar och tröjor med texten ”SD = rasister”.

CV: Medlemmarna har jobbat med artister som Iggy Pop, Snoop Dog, Håkan Hellström, Cee Lo Green och Robyn.

Aktuella med: ”What's your problem” - andra singeln från nya skivan, som ska färdigställas i vår. Det blir inget reggaealbum, men mycket sådana influenser. Beenie Man och Ninjaman hörs på skivan.

Publicerad: