Jakob Hellman tar Cirkus med storm

Av: Håkan Steen

Publicerad:
Uppdaterad:
Jakob Hellman gör succé med sin jubileumsshow på Cirkus i Stockholm.
Foto: WAI KEI FUNG/ROCKFOTO
Jakob Hellman gör succé med sin jubileumsshow på Cirkus i Stockholm.

KONSERT Jakob Hellman firar 30-årsjubileet för sin enda skiva med något för honom så ovanligt som en regelrätt turné.

Det är inte bara en väldigt fin föreställning. Med de nya låtarna blåser han dessutom in massor av ny glöd i de eviga förhoppningarna om en ny skiva.


Jakob Hellman: ”Äntligen borta – i stället för 30 år: alltid”
Plats: Cirkus, Stockholm. Publik: 1600 (utsålt). Längd: 138 minuter plus paus. Bäst: ”Vara vänner”, ”Vackert väder”, ”Tusen dagar härifrån” och nya ”Måste vara lycklig nu”. Sämst: Kanske liiite för långt.


När Jakob Hellman drabbade svensk musik 1989 hände verkligen någonting. Inte bara hade han en fenomenalt stark popskiva i ”... Och stora havet”. Med sina finurliga texter, aviga betoningar och hornbågade glasögon öppnade han dessutom en helt ny dörr till hur en popstjärna kan vara, låta och se ut.

23-åringen från Vuollerim i Lappland blev hyllad som få debutanter blivit hyllade, så när det började bli dags för en uppföljare knöt sig kreativiteten. Totalt.

Så småningom flydde han Stockholm för Lund och Malmö och en helt ny karriär som bagare medan fans som Kent och Håkan Hellström tog arvet vidare och firade triumfer på listorna.

Nu är Hellman 54, nybliven Mallorca-bo och har slutligen lyckats bli övertalad om att göra en föreställning kring att hans enda skiva fyller 30. Titeln är typiskt kryptisk: ”Äntligen borta – i stället för 30 år: alltid”.

Själv visar han sig emellertid vara ljusår ifrån så svår och mystisk som legenden har byggt honom. Det är rent av rena ståupprutinerna mellan låtarna när Hellman, med perfekt tajming, berättar om att spela på äldreboenden för gamlingar som bara vill höra Creedence och den där andra skivan som aldrig blev av men som, faktiskt, verkar vara på banan nu.

Dessutom låter de klassiska låtarna precis lika bra med Hellman och hans unga kvartett som de gjorde i Sahara-tältet i Hultsfred 1989. Det blir gåshud och allsång i ”Tårarna” och ”Vara vänner” – med sångaren kravlande på golvet vid scenkanten. Sedan exploderar Cirkus givetvis en smula när Per Persson kommer in och dundrar iväg ”Tusen dagar härifrån”.

Inte minst känns flera av de nya numren, som den intensiva balladen ”Jag kan inte säga hejdå till dig” eller ”Måste vara lycklig nu”, vilken tydligen även har spelats in i Hansastudion i Berlin, faktiskt som Jakob Hellman 30 år senare på det bästa av sätt.

Sedan fyller han på med lite Alf Hambe och Evert Taube, liksom norrländska gäster som Mattias Alkberg och Kitok, får att på två olika sätt påminna om var han kommer ifrån.

Det är genuint sympatiskt rakt igenom.

– Hoppas att man får komma tillbaka, säger Hellman i slutet av konserten.

Jodå, Jakob, det får du. Jag vågar påstå att väldigt många av oss rent av kräver det.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE