Norlin: ”Tradition kring PMS-spelningar”

Publicerad 2015-08-08

Intresserad av hormoner

I dag sommarpratar artisten Annika Norlin om hormoner.

På scenen har PMS påverkat henne mer än en gång.

– Efteråt går jag själv till hotellrummet och äter ostkrokar och självhatar hela natten lång.

Artisten och psykologistudenten Annika Norlin, 37, lyssnade intresserat när serietecknaren Liv Strömquist pratade om mens i Sommar i P1 för ett par år sedan. Hon är nämligen väldigt intresserad av hormoner och hur de påverkar oss.

Självförtroendet dyker

I sitt eget sommarprat fördjupar sig artisten därför i PMS – premenstruellt syndrom – och hur det påverkar henne i vardagen.

En dag i månaden känns livet ganska svart, berättar Norlin. Självförtroendet dyker och hon kan känna sig introvert, glömsk och lite paranoid.

Det har bland annat hänt på en stadsfestivalscen, då hon uppträdde som Hello Saferide. Den kvällen tolkade publikens ofokuserade blickar som att de rätt och slätt hatade henne.

Självhat på hotellrum

Annika Norlin har skapat vissa traditioner kring konserterna som infaller den där tiden i månaden.

– Jag har en trevlig liten tradition kring mina PMS-spelningar. Först gör jag spelningen i stor frenesi. Efteråt går jag själv till hotellrummet och äter ostkrokar och självhatar hela natten lång. Sen väntar jag in morgondagen när man får läsa i tidningen om hur konstig man var på scen, säger Norlin i P1.

Bättre spelningar?

Det är ingen dans på rosor att bedömas inför publik när en lider av PMS, men Norlin väljer att spela ändå.

– Jag tror faktiskt inte att jag gör sämre spelningar när jag känner såhär. Ibland tror jag till och med att de blir bättre ... Om man gillar deppiga mellansnack och ångestskri så är det helt rätt.

”Kreativa fördelar”

Och det är inte bara negativt med kännbar PMS, slår Annika Norlin fast. En musikerkollega tyckte att det lät som ett givande upplägg att leva i svärta en koncentrerad dag i månaden, och hon håller med.

– Kreativa fördelar finns alltså, i mitt yrke som medelklasskreatör. Men i ur många jobb och hur många liv anses det som positivt?

Följ ämnen i artikeln