Allt vi vet om 2025 är att det blir ett bra musikår
KRÖNIKA 2025 ser redan ut att bli en resa som kan ta världen åt alla möjliga märkliga håll men musikåret känns desto mer hoppfullt.
Tillåter mig att plocka ut några potentiella pärlor.
Det enda man i förväg vet om ett musikår är att man inte vet.
Hur mycket streamingtjänsterna än skryter om hur bra deras användardata är på att förutse nya trender och genombrott hade sannolikt få vid den här tiden i fjol kunnat ana att Charli XCX skulle välta omkull hela popkulturen med fenomenet ”bratsommar”, att en fyllelåt med någon som heter Shaboozey skulle bli en av årets allra största hits eller att namn som Sabrina Carpenter och Chappell Roan skulle definiera året mer än de flesta.
Så även om vi tror att 2025 till stor del blir ett 90-talets nostalgiår präglat av sex arenakvällar med Kent i Stockholm och ett nytt album och en världsturné med Oasis – för att nämna ytterligare två saker som ingen hade gissat vid den här tiden i fjol – kommer det sannolikt att handla mest om sånt som vi inte har en aning om ännu.
Icke desto mindre finns det massor att se fram emot.
Redan nästa vecka släpper till exempel Anna Ternheim sitt första album på svenska, ”Psalmer från sjunde himlen”, producerat ihop med Kent-duon Jocke Berg och Martin Sköld.
Sista helgen i januari återvänder First Aid Kit äntligen till scenerna för två spelningar med Radiosymfonikerna på Berwaldhallen i Stockholm. Söderberg-systrarnas lovande lillebror Isak Benjamin, som släpper sympatiska nya singeln ”Never look down” i dag, har för övrigt en debut-ep på gång i april.
I februari väntar vad jag starkt misstänker är glimrande americanaalbum från Basia Bulat och The Delines. De sistnämnda har dessutom Sverige-gig bokade i maj.
Och på tal om folkig indierock är det givetvis en händelse när Adrianne Lenker, som gjorde fjolårets bästa skiva, någon gång under året släpper nytt med moderbandet Big Thief.
Efter andra utsökta fjolårsalbum ser jag givetvis fram emot Sverige-spelningarna med Kamasi Washington i mars och Father John Misty i april.
Och efter vad som hittills har rapporterats om Sturgill Simpsons turné doftar det förstås inte så lite ”vårens konsert” om spelningen på Annexet i Stockholm 8 mars. En dröm vore förstås även om My Morning Jacket följer upp sitt mars-album med svenska konsertdatum.
Pulp ämnar legitimera sin livecomeback med ett nyinspelat album och då Jarvis Cockers låtskrivarpenna alltjämt gnistrar utesluter jag verkligen inte en värdlg återkomst.
Med tanke på utsökta låtar i fjol hoppas jag givetvis också att vi får höra mer från svenska namn som De Clair, Toni Holgersson, Mira Ray, Lars Bygdén, The While och N Tull.
För att nu bara nämna något i den flodvåg av musik som garanterat kommer.
Allt vi vet är att 2025 blir ett bra musikår. Alla år blir det. Som vanligt handlar det om att orka gräva fram guldet bortom algoritmerna.
4 tips: ännu mer 2025-musik
Hjelle är tillbaka!
Redan nu existerar på vinyl ett färskt album med Hjelle & Ormarna. Då jag i skrivande stund befinner mig på en plats utan vinylspelare och Andreas Hjelmér har ett sympatiskt ”online last”-tänk i sina utgivningar har jag katastrofalt nog ännu inte lyckats höra denna nya leverans av hemmagjord skånsk boogie och livsinsikter, men allt lovar gott: omslaget, låtlängderna och inte minst albumtiteln, ”Jag kommer efter på jobbet”. UPPDATERING 250113: Nu finns albumet även på streamingtjänsterna!
Sharon Van Etten är med band
Sharon Van Etten har döpt sitt nya album efter sitt band, Sharon Van Etten & The Attachment Theory, eftersom det blev en bandskiva. Hon testade något hon sällan gjort tidigare, att jamma, och nya sorters ord och musik kom ut. Två fina singlar, ”Afterlife” och ”Southern life (what it must be like)”, vittnar om att det var rätt väg för New York-sångerskans redan säregna musik. Skivan kommer 7 februari och 1 mars väntar gig på Fållan i Stockholm.
Rörande av Gary Louris
Den 10 mars uppnår Gary Louris den aktningsvärda åldern 70 år, så det är förmodligen helt i sin ordning att nya singeln heter ”Getting older”. Jayhawks-mannen är som bekant svårslagen på det bitterljuva och här firar han en ny liten rörande triumf. Soloalbumet ”Dark country”, som släpps 14 februari, beskrivs som hans mest intima och romantiska hittills, ett kärleksbrev till frun Steph.
Scott sjunger om Hopper
Ett temaalbum om en legendarisk skådespelares liv var kanske inte det mest väntade draget från Mike Scott. Men det är vad vi får när The Waterboys släpper ”Life, death and Dennis Hopper” den 4 april. Plattan kommer dessutom på ärevördiga rock’n’roll-etiketten Sun Records och rymmer gäster som Bruce Springsteen, Fiona Apple och Steve Earle, så det är svårt att inte bli åtminstone lite nyfiken. Första singeln ”Hopper’s on top (genius)” släpps i dag.
LYSSNA PÅ HÅKANS BÄST JUST NU-LISTA!
Följ Aftonbladet Musik på Facebook, Instagram, X, Threads, Bluesky och Spotify för full koll på allt inom musik