Tove Lo: ”Det behöver inte vara mörkt i livet för att man ska kunna skriva bra musik”

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
1 av 3
Tove Lo.

Hon beskriver tiden efter genombrottet som ”en tornado” men inför nya albumet ”Sunshine Kitty” har Tove Lo fått tid till att landa.

Med Nöjesbladet pratar hon om samarbetet med Kylie Minogue, livet i USA och hur det känns att må bättre än någonsin.

Vi hörs på en telefonlinje mellan Los Angeles och Stockholm. Klockan är kvart över tio på morgonen hos Tove Lo som sitter i soffan hemma i Venice. Hon bor och jobbar i staden som hon har en ”skön hatkärlek” till.

– Jag trivs väldigt bra i mitt hus som jag hittat, det är harmoniskt och jag älskar att vara nära havet. Men jag kan få lite panik ibland för jag saknar att prata svenska. Jag ringer ofta till mina nära och kära och frågar ”Aah varför är jag här?”. Men jag har hittat ett fint gäng, Icona Pop är här också och vi ses väldigt mycket.

Genombrottssingeln ”Habits (Stay high)” kom 2014 och gjorde Tove Lo till en av våra största popstjärnor. Låten klättrade till en tredje plats på den amerikanska Billdboardlistan och markerade starten för en sällsynt ärlig musikkarriär. Tove Lo har fokuserat på ämnen som sex, droger, relationer och psykisk ohälsa med en närmast biografisk öppenhet.

Från låtskrivare till artist

Men trots åren som gått känner hon sig som samma artist.

– Jag har inte förändrats i mitt uttryck, jag är fortfarande samma Tove. Men jag tror jag förstår mer vad det är för värld jag är i. Jag gick från att vara kreativ låtskrivare till att vara artist och det tar ett tag att förstå kraven som finns på en och hur man ska tackla att stå i fokus.

Tove Lo berättar att hon i dag försöker att inte ta sig själv på lika stort allvar.

– Jag har blivit bättre på att inte se det som liv eller död. Om det brukade var en awkward situation eller jag sa något fel tog jag på mig all skuld och tänkte på det tills jag kände mig helt knäckt. Nu tänker jag ”Äh, vadå då? Ingen är perfekt”.

”Mer stabil och glad”

Tove Lo beskriver sitt fjärde album ”Sunshine kitty” som ”ett nytt andetag”. Den här gången har hon lekt med olika stilar och albumet har mer akustiska inslag än tidigare. Men allra främst är det hennes mående som varit annorlunda. Smeknamnet ”the saddest girl in Sweden” känns i dag långt bort.

– Jag har varit mer stabil och glad. Jag är ju en lite halvgalen person men jag har känt att det kan vara emotionellt och ärligt utan att jag behöver vara kaos och skriva ur en plats av total sorg eller ilska. Det behöver inte vara mörkt i livet för att man ska kunna skriva bra musik. Det är den största insikten jag haft.

Vad beror vändningen i ditt mående på?

– Jag har fått lite mer fotfäste i mitt liv. Det var som en tornado efter att jag släppte ”Habits” men nu har jag äntligen fått tid till att landa och ta in allt som hänt de senaste fem åren. Och sen har jag varit i ett väldigt bra förhållande i två år. Det har definitivt spelat in.

Samarbetat med Kylie Minogue

Som en del av Max Martins låtskrivarkollektiv ”Wolf Cousins” har Tove Lo skrivit låtar för artister som Lorde och Ellie Goulding. Även på det nya albumet finns flera samarbeten, bland annat med australiensiska popstjärnan Kylie Minogue. Duon träffades på en välgörenhetsgala i Hong Kong och samarbetet med låten ”Really don't like u” föll sig naturligt.

– Man kan ju bli på väldigt många olika sätt när man varit framgångsrik så länge men hon var så trevlig och ödmjuk. När vi snackade sa hon ”I would love to work with you” och jag kände att hon skulle vara perfekt för låten. Varje gång hennes del kommer in så ryser jag. Jag ville ha med en ikon på albumet så det var jävligt fett att hon ville vara med.

I både samarbetet och albumets övriga låtar finns Tove Los starka feministiska ton och säregna texter om sex och kärlek. Men i USA måste svordomar och sexuella textrader censureras bort innan låtarna kan spelas på radio.

Hur är det att skriva så feministiskt där borta?

– Det kändes jobbigt till en början men nu har jag vant mig och vet vad som gäller. Jag stör mig inte så mycket och de jag jobbar med är också feminister. Men det blir så konstigt om man jämför med Sverige där ingen blinkar ett öga när man pratar om sex.

Tove Lo berättar att det fortfarande kan vara laddat att kalla sig själv för feminist i USA. Men hon tycker också att det är nyttigt att träffa på personer som tänker annorlunda.

– Det är så lätt att omge sig med folk man tycker om och aldrig få motstånd för sina åsikter och det tror jag är lite farligt ibland. Man måste våga lyssna på folk som tycker olika. Sedan finns det en gräns också. Om någon säger ”Trump is a great guy!” blir det ju svårt för mig att försöka förstå (skratt).

Tre bilder ur karriären

Foto: Jimmy Wixtröm

Tove Lo vinner Årets artist och Årets låt på Grammis 2015:
– Det var ett väldigt stort ögonblick för mig. Jag hade gjort en stämbandsoperation ett tag innan och här hade jag precis fått börja prata och sjunga igen. Det är kanske svårt att förstå men den operationen var väldigt tuff och traumatisk så det kändes emotionellt att vara tillbaka och dessutom vinna två priser. Jag har alltid tänkt att man inte kan tävla i musik men det var en riktigt häftig känsla.

Foto: Rick Diamond/LP5 / Getty Images North America

På scen med Taylor Swift i Atlanta 2015:
– Det var många ”bucket list-boxar” som tickades av den här kvällen. Det här var 2015 och jag hade kört klubbshower där det var max 1000 personer vilket var enormt för mig. Att gå från det till 58 000 människor var helt overkligt. Det var pappas 60-årsdag också och familjen var där så det var mycket känslor helt enkelt.

Foto: Lasse Allard

Första intervjun med Nöjesbladet 2014:
– Jag minns att det här var min första intervjudag. Allt var väldigt nytt och jag var så nervös. Love (presskontakt, reds anm) fick ringa och väcka mig för jag var 40 minuter sen så jag fick sminka mig i bilen. Jag visste så lite om smink då och målade på ögonbrynen med eyeliner. När jag kom in på kontoret såg jag att det hade blivit helt snett.

Publicerad:

LÄS VIDARE