Musikrecensioner

Veckans singlar: svartsjuka och värmebölja

Av: 

Per Magnusson

MUSIK

SINGLAR Lykke Li är ensam och svartsjuk, Lily Allen stirrar på telefonen hela natten, Gorillaz glassar i Kalifornien och Charlie XCX festar järnet.

Betyg: 3 av 5 plus
Lykke Li
Two nights (feat. Aminé)
Sex money feelings die
LL/Sony
POP Två nätter i rad har hon suttit vaken och väntat på sin älskling. Med den svartsjuka sadistens envishet föreställer hon sig hur partnern dansar med någon annan.

Hon har rökt. Lämnat alla lampor tända. Sovit utan kläder.

”Why can’t you need me and nothing else?”.

Med en repetitiv text, ett ensligt piano och ett nedtonat beat gör Lykke Li en liten mörkblå kortfilm. I slutet av låten får hon sällskap av den unge Portland-rapparen Aminé.

Precis som på förra släppet ”Deep end/Hard rain” kommer ”Two nights” med en cd-singel-nostalgisk b-sida som har den tidsenliga titeln ”Sex money feelings die”. Den lånar sin sävligt dekadenta stämning från The Weeknd och Lana Del Rey.

Nästa vecka kommer Lykke Lis nya album ”So sad, so sexy”, hennes första på fyra år.


Betyg: 3 av 5 plus
Lily Allen
Lost my mind
Parlophone/Warner
POP Lily Allen har ett alldeles särskilt tilltal. Så oerhört okonstlat att även när hon låter som mest sorgsen – den centrala textraden här är ”Looking at my phone all night/Maybe I’ve lost my mind” – får hennes musik en upplyftande känsla.

Kanske beror det på identifikation – som när du lyssnar på när en vän berättar förtroligt om sina problem – eller så handlar det helt enkelt om hennes känsla för sublima popmelodier.

Om man jämför med den långfingerpop som Allen höll på med i början är ”Lost my mind” mer insvept i en medelåldersmelankoli av sömntabletter och vitt vin. En klädsam sådan.


Betyg: 4 av 5 plus
Gorillaz feat. George Benson
Humility
Parlophone/Warner
POP Damon Albarn gästade Zane Lowes Beats 1-program i går och berättade om Gorillaz album ”The now now”, som släpps 29 juni.

Vi fick veta att Albarn sjunger mycket själv den här gången och att gästerna är få, med undantagen Snoop Dogg, Jamie Principle och den 75-årige gitarristen George Benson. Han gästar smakprovet ”Humility”, skrivet efter att de två träffades över en cocktail. Även skådespelaren Jack Black gör ett ”School of rock”-aktigt inhopp i videon till låten.

”Humility” landar perfekt i värmeböljan. Det är tillbakalutad och smooth jazzfunk som utspelar sig i Los Angeles. Damon Albarn sjunger som vanligt på en raspig telefonlinje från västra London.


Betyg: 3 av 5 plus
Charli XCX
5 in the morning
Atlantic/Warner
POP Charli XCX är just nu på världsturné med Taylor Swift. Det hindrar henne inte från att släppa en ny singel, som följer ”Pop 2”-mixtapen som kom i december. ”5 in the morning” är en solklar trap-popdänga.

”It’s 5 in the mornin’/And I’m goin’ all in/I’m busy ballin”, sjunger Charli XCX över ett smattrande beat. Taylor Swifts ”Reputation”-turné – där den brittiska popstjärnan alltså agerar förband – når tyvärr inte Sverige.


ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: albumen att se fram emot 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner

Skivrecensioner

Musik

Gorillaz

Lily Allen

Damon Albarn

Lykke Li