Vanessa Falk släpper debutalbum efter sorgen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Vanessa Falk släpper nytt.

MUSIK

Efter sorgen svor hon att aldrig mer sjunga.

Men nu släpper Vanessa Falk debutalbumet ”First”.

– Jag har straffat mig själv och försökt ta ifrån mig själv musiken. Den här skivan är min kamp, säger Vanessa Falk.

Som dotter till producenten Christian Falk har Vanessa Falk mer eller mindre vuxit upp i musikstudion. Första singeln ”Private party” kom 2011 men det dröjde fem år innan debutalbumet ”First” blev klart.

– Jag ville vara redo i alla led. Efter allt som hänt med min bror och min pappa så har jag mått dåligt i perioder och det är fortfarande så färskt, säger Vanessa Falk.

”Skivan är min kamp”

Vanessa Falks lillebror dog 2013 och året därpå dog pappa Christian Falk i cancer, 52 år gammal.

– Allt annat blir så jävla oviktigt. Ens eget liv blir så oviktigt. Jag har straffat mig själv och den stora svårigheten har varit att försöka tillåta mig själv att ”förtjäna” musiken igen. Den här skivan är min kamp, säger Vanessa Falk.

Efter broderns död rasade hennes liv samman och hon svor att hon aldrig skulle sjunga igen. Men hennes pappas sista önskan var att hon skulle fortsätta med musiken.

– Det har verkligen funkat som terapi. Jag trodde ju inte det. Det var så många som sa ”skriv, sjung, det kommer få dig att må så mycket bättre. Jag tyckte att de var dumma i huvudet, det fanns ingenting som kunde få mig att må bättre. Men så skrev jag ”Hurt” och kände mig 50 kilo lättare, säger Vanessa Falk.

Olycklig kärlek

Låten ”Hurt” skrev hon på årsdagen av hennes brors död och blev startskottet för jobbet med nya skivan. Det var låtskrivarna Stefan Örn och Johan Kronlund som släpade Vanessa Falk till studion och fick henne att börja sjunga igen.

– De lurade mig till studion helt förbehållslöst och vi har lekt fram skivan. De var väldigt måna om att jag bara skulle komma igång och göra musik igen. Efter ”Hurt” fick jag en nytändning och det var väl det som var deras plan.

Några låtar på skivan handlar om hennes pappa och bror, men olycklig kärlek är också ett starkt tema.

– De handlar om en dum kille jag träffade. Say no more. Han ville inte vara ihop med mig, hur kan man inte vilja det? säger Vanessa Falk och skrattar.

– Jag var så arg på honom och så jävla kär. Det var skönt för mig att vara ockuperad av någonting annat, att känna en annan stark känsla än bara sorg. En kärlekskänsla helt enkelt, säger Vanessa Falk.

Publicerad:

LÄS VIDARE