David Guetta har en nödvändig 50-årskris

Av: Per Magnusson

Publicerad:
David Guetta visar upp två sidor av sig själv på sitt 27 låtar långa, sjunde album.
Foto: Thomas Reiner
David Guetta visar upp två sidor av sig själv på sitt 27 låtar långa, sjunde album.

ALBUM Den tillbakadrömmande house-Guetta är bättre än hans hittörstande nu på albumet ”7”.


David Guetta
7
Parlophone/Warner


POP/DANSMUSIK David Guettas sjunde album ”7” är ett dubbelalbum.

Den första delen består av pop, som den låtit så länge nu. Euforisk och tårdrypande på samma gång, fast med en fransk twist. Man skulle kunna kalla det en liten lekstuga inom väldigt snäva ramar.

Den 50-årige producenten och dj:n kunde gå upp mitt i natten och göra den här musiken. Den som är gjord för stora shoppinggallerior. Ett Andrea Bocelli-lån eller lite ”Despacito”-spanska är aldrig långt borta.

Bland gästerna märks Nicki Minaj, Jason Derulo och Sia och en handfull andra artister som gör sitt sitt yttersta för att imitera Sia.

Majoriteten av låtarna är extremt enerverande – på gränsen till olyssningsbara – om du inte råkar vara ett sockerkickat barn eller en ung vuxen som druckit nio shots på en sponsrad sommarfestival.

Tur då att parisaren har Justin Biebers trånande röst. Han är den ende som kan förse denna post-edm-pop med lite välbehövlig själ. Allt han rört vid sedan ”Purpose” har låtit som en vacker isländsk vulkan. Över ett år gamla hiten ”2u” är den enda låten du behöver från det första kapitlet av ”7”.

På den andra delen möter vi David Guettas nya alias Jack Back.

Gör Guetta ”en Tommy Nilsson”?

Är detta ett skämt?

Nej, men möjligen en nödvändig 50-årskris.

Under sitt nya artistnamn drömmer sig Guetta tillbaka till sin ungdom då han gjorde ”riktig” house och spelade på klubbar i Paris. Musiken på ”Part 2” är inte nyskapande, snarare djup dansmusik av nostalgiskt snitt.

Men den lyser åtminstone av någons slags lust.

David Guetta borde fortsätta göra musik som gör honom glad, snarare än sådan som kan köpa honom fler sportbilar likt den som pryder omslaget till ”7”.
BÄSTA SPÅR: ”2u” feat. Justin Bieber.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE