Veckans singlar: Annika Norlin och Ulrik Munther berör mest

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

SINGLAR Annika Norlin skriver brev till Jens Lekman och Ulrik Munther gör comeback med en gripande kärleksballad. Dessutom: tre väldigt stora samarbeten.


Annika Norlin
Showering in public
Razzia/Sony
POP Att få ta del av kommunikationen mellan två av landets främsta textförfattare är en ynnest. "Correspondence" är projektet där Annika Norlin och Jens Lekman varje månad — året ut — kommunicerar via musiken och släpper en låt var.

I januari kom Lekmans vackra sång där han sjunger om jakten på vänskap, eller snarare rädslan för den. Han avslutar med att fråga "So would you like to correspond?".

Nu har Norlin svarat honom med låten "Showering in public". En låt om hennes egen rädsla; att duscha offentligt. Lågmält och fyndigt sjunger hon om hur hon inte vill ge någon chansen att lyssna på hennes musik och samtidigt diskutera hur hon ser ut naken. Hon är trots allt "semi-known", som hon beskriver det själv.

Det är en dagbok som funnit sin väg ut till det offentliga. Vacker, ödmjuk och som gjord för att finna tröst i. Det här blir ett bra år.Ulrik Munther
Before
Dysther Records
POP För tre år sedan släppte Ulrik Munther albumet "Allt jag ville säga", hans första och hittills enda album på svenska. Då stod Jonas Gardell för texterna.

Nu är 23-åringen tillbaka som låtskrivare med en kärleksballad på engelska.

Där enorm produktion är prio för vissa är rakt och naket berättande viktigare för andra. Och Munther är väldigt skicklig på att berätta. I bytet mellan behagligt lågmält och oerhört kraftfullt sjunger han om kärlek på lånad tid: "Baby I need some time/Before you break my heart/Before we need to talk".

Det är det mest hudlösa han gjort.Calvin Harris, Partynextdoor
Nuh ready nuh ready
Sony
DANCEHALL Calvin Harris släppte ett stjärnspäckat album förra året. Rapparen Partynextdoor, eller Jahron Anthony Brathwaite som han egentligen heter, fanns med på ett litet hörn. Så litet att Harris skäms än i dag, Brathwaire är ju trots allt en av vår tids bästa låtskrivare och musiker enligt producenten själv.

Samarbetet låter knappast som den blandning av edm, pop, hiphop och funk Harris ägnade sig åt på förra albumet. Här rör han sig mest i ett avspänt gränsland mellan reggae och funk. Det är långt ifrån det bästa han gjort, men en intressant början på det som kan komma att bli "Funk Wav Bounces Vol. 2".Noah Cyrus, MØ
We are…
Records/Sony
POP Debutsingeln "Make me cry" är fortfarande ganska ensam av sitt slag. Det är stark, känslosam pop där Cyrus röst kommer till sin rätta. Inget hon släppte efter det blev riktigt lika bra. 18-åringens register är av samma kaliber som storasysterns och överproducerade popproduktioner har inte gjort den rättvisa.

-samarbetet hör därför till det bättre hon gjort. Vid första lyssning kan det låta som ett ytligt soundtrack till fredagspeppen, eller en uppföljare till Mileys "We can't stop". Men "We are…" är smart pop med ett budskap om en ung, tom generation: "These days we feeling hollow/'Get paid', the only motto".Magnus Carlson
Hårt regn
Amigo/Cosmos
POP "Det var dags att göra något på svenska igen", sa Magnus Carlson nyligen i ett pressmeddelande. Resultatet blev ett stiligt samarbete tillsammans med Popsicles Andreas Mattson.

Med ett behagligt groove som doftar Marvin Gayes "What's going on" reflekterar Carlson över det som blev och det som hade kunnat bli: "Du och jag/Det blev inte vi/Livet sprang förbi oss".

Det är ett rörande möte som lyfter fram de två herrarnas allra bästa egenskaper: Carlsons stora sång och Mattssons vackra berättande.


ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

Publicerad: