Spellista: De 99 tuffaste låtarna från maj

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PRIVAT
Krzysztof Drabikowski.

SPELLISTA Att en grupp släpper två nya låtar samma månad är knappast någon raritet.

Att samma ensemble, i två olika varianter, gör det är desto mer ovanligt.

Välkommen till summeringen av musikmånaden maj 2019 – då vi fick stifta bekantskap med två olika Batushka.

Det här med namnstrider är förvisso inget nytt inom hårdrocksvärlden. Minnesgoda erinrar sig säkert de tvister som har drabbat exempelvis Gorgoroth, Saxon och Entombed – för att nämna några – som har kittlat de intrigsugnas intressen åren igenom, med olika utfall och konsekvenser för parternas respektive karriärer.

De senaste månaderna har en liknande strid drabbat den polska black metal-akten Batushka. Att borra på djupet i den här härvan, som lite hårdraget består av antagonisterna Krzysztof Drabikowski och Bart Krysiuk, kräver en långdragen utläggning, men i korta drag går det pågående rättsfallet ut på följande:

Efter skilsmässan mellan Drabikowski, grundare och gitarrist och huvudkompositören bakom debutalbumet ”Litourgiya” (2015), och Krysiuk, sångare och finansiären bakom nämnda skiva, hävdar nämligen båda lägren att de har rätten att kalla sig Batushka. För att göra saken ännu värre har vokalistens version rott hem ett kontrakt med branschjätten Metal Blade, vilket naturligtvis innebär finansiella resurser att driva denna rättssak – medan ursprungsvisionären i stället i fansens ögon framstår som den moraliska segraren, och bland annat backas upp av en insamlingskampanj på sajten Change.org som i nuläget backas av över 1 200 personer.


Om hjärtat får tala tycks det alltså enkelt. Såsom huvudvisionär och konstnärlig ledare bakom gruppen torde Drabikowski också vara den som har rätt att driva namnet Batushka vidare, medan sångaren förslagsvis driver sin karriär vidare under ett annat namn.

Men då juridik och moral inte alltid sammanfaller, det har vi många exempel på, är frågan knappast lika enkel. Och det är ungefär där vi befinner oss i dag.

Så sent som förra veckan beslutade distriktsdomstolen i Bialystok att, emedan tvisten långt ifrån är avgjord, ge Bartushka grönt ljus att fortsätta verksamheten, vilket torde ha undanröjt hindren inför releasen av albumet ”Hospodi” den 12 juli och den turné med King Diamond som når Sverige och Stockholm en ungefärlig månad senare.

Ungefär där står vi i dag. Och den som önskar fördjupa sig vidare i denna revirpissning kan exempelvis göra det via en grundlig och informativ minidokumentär på Hipster Black Metals Youtubekanal – eller helt enkelt jämföra de båda lägrens musikaliska prestationer.


Du hittar dem båda på spellistan här nedan. Och om en låter det rent musikaliska avgöra är det ju rätt självklart att gitarristens ”Песнь 1” är tämligen överlägsen den Metal Blade-lanserade ”Polunosznica”, vilket torde avgöra saken ur ett rent artistiskt perspektiv. Men, som ovan påpekades, hederlighet och juridik är inte alltid samma sak, så därmed är det bara att invänta distriktsdomstolens utfall framöver.

Men naturligtvis är detta långt ifrån allt som den gångna månaden har haft att bjuda på i musikväg. Förutom nervdallrande fullängdssläpp från exempelvis Bad Religion, Rammstein, Darkthrone och Amon Amarth har genrespridda storheter likt Volbeat, Sabaton, Cult Of Luna och Hammerfall låtit oss förhandsgranska vad de har på gång framöver.

En sedvanligt brokig blandning av brutalt, halvhårt och allt däremellan, med en spännvidd och uttrycksdisparens av mest svindlande snitt. Därför kommer få troligtvis digga allt, men alla kan å andra sidan göra någon oväntad och braskande upptäckt.

Som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN