Spellista: Den tuffaste musiken från februari

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Glenn Tipton på scen med sitt Judas Priest i San Bernardino, Kalifornien, i oktober 2015.
Foto: PAUL A HEBERT/AP
Glenn Tipton på scen med sitt Judas Priest i San Bernardino, Kalifornien, i oktober 2015.

SPELLISTA Den här månadssammanfattningen innehåller inte bara nästan 120 tuffa låtar att lyssna på och bli inspirerad av.

Den är också en hyllning till en av heavy metal-världens mest inflytelserika gitarrister, som nu har tvingats sjukskriva sig. Kanske för evigt.

Allt tycktes ju så krattat för ett lyckat 49:e verksamhetsår för de brittiska metalgudarna.

En ny skiva, den första på fyra år, inspelad och klar. En rad gig bokade, med världspremiär nästa vecka i Wilkes-Barre, och därtill en handfull prestigefyllda Europadatum under sommaren som extra spänst i triumfbågen.

Men i mitten av förra månaden kablades tragiska nyheter ut via världsmedierna – efter att i ett decennium i tysthet ha kämpat mot Parkinsons sjukdom tvingades Judas Priest-gitarristen Glenn Tipton kapitulera och tillkännage att han inte längre klarar av att spela med bandet live. En skrevspark för en av världens genom tiderna mest inflytelserika metalgrupper, så klart.


Enligt ett citat som tillskrivs Benjamin Franklin, en av arkitekterna bakom den amerikanska självständighetsförklaringen 1776, finns det inga garantier här i livet förutom döden och skatterna. Men lika säkert är det faktum är att gamla hjältar faller förr eller senare, vilket rockpubliken har fått erfara med brutal uppriktighet de senaste åren.

AC/DC-fansen tvingades uppleva hur Malcolm Young försvann in i demensdimmorna fram till sin bortgång i november förra året. Samma grupps sångare tvingades bort från sitt vokalistjobb sedan han ådragit sig svåra hörselproblem. Ozzy Osbourne har under lång tid plågats av den ärftliga nervsjukdomen Parkin-syndrom. Det går att lägga till den långa rad av cancerfall, hjärtproblem och andra åkommor som har drabbat våra allt mer ålderstigna rockstjärnor.

Det är måhända en del av livets gång. En påminnelse om att även om många gillar att slänga sig med parollen ”metal will never die” så kommer i alla fall dess frontfigurer att göra det. Förr eller senare.


På så sätt gör det lite ont att lyssna på Judas Priests nu aktuella artonde studiofullängdare ”Firepower”, vars titelspår du kan lyssna på i månadssamanfattningen här nedanför. Detta inte beroende på dess musikaliska kvaliteter – utan att föregå kollega Sofia Bergströms recension på släppdatum i morgon kan jag förhandsskvallra om att det här är bandets bästa skiva sedan ”Angel of retribution” (2005) – utan för att det här troligtvis är sista gången som Tipton leder gitarrarbetet på ett album med gruppen. För även om han officiellt kvarstår som Priest-medlem, och att sexsträngskollegan Richie Faulkner i intervjuer har förkunnat att han även i framtiden kommer att bidra till gruppens kreativa beslut, är det svårt att se hur 70-åringen någonsin kan bli den tonspruta vi har vant oss vid. Det ligger i sjukdomens natur, hur orättvist det än kan framstå.

Så även om det inte är dags att ta farväl för evigt vill jag passa på att tacka dig, Glenn Tipton, för allt du har gjort under åren. Den här spellistan – innehållande över hundra vänner och kollegor från förr och nu – är till dig.


LYSSNA PÅ FLER MÅNADSLISTOR HÄR!


FLER SPELLISTOR HÄR!

Publicerad: