Judas Priest-stjärnan: Jag jobbade som korvgubbe – i Sverige

Längtar efter Sweden Rock och de svenska fansen

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
1 av 5 | Foto: Øyvind Lund
Richie Faulkner.

Sedan 2011 är han bandmedlem i Judas Priest.

Men bara några år innan dess var Richie Faulkner en korvgubbe i Stockholm.

– Som du kan förstå har jag en stark relation till Sverige, säger rockstjärnan till Nöjesbladet.

Det klassiska metal-bandet Judas Priest är aktuella med en ny skiva. Den 9 mars släpps ”Firepower”, vilket är deras 18:e studioalbum.

Enligt Richie Faulkner, en av bandets gitarrister, har responsen från fansen på de två redan släppta singlarna, ”Firepower” och ”Lightning strike”, varit överväldigande bra.

– Vi har lagt ut de snabbaste låtarna först. Det är Priest, det är snabbt, det är tungt. Det är vad folk älskar med bandet och vi ville göra ett statement, säger han.

På albumet kommer det finnas mer variation, menar han. Det nalkas långsammare låtar, mer episka spår och även en ballad: ”Sea of red”.

– Jag, Glenn (Tipton) och Rob (Halford) har skrivit skivan ihop och vi är trygga i att vi har gjort ett passionerat Judas-album som vi är stolta över. Vi har spelat in musiken tillsammans i ett rum och det ger en annan dynamik. Vi hoppas att den passionen ska uppskattas av fansen.

Värvades efter chockavhopp

Året var 2011 när Richie Faulkner blev värvad till Judas Priest. Detta efter att gitarristen KK Downing lämnade bandet efter många år.

Beslutet kom som en chock för hårdrocksvärlden. För Faulkner var det världens möjlighet, som han tacklade med ödmjukhet och respekt.

– Jag har växt upp med det bandet och var väl medveten om deras betydelse. Det fungerade så bra för mig för jag behövdes inte låtsas om någonting, jag hade den respekten som krävdes och jag gjorde det som kändes naturligt. Stilistiskt är jag och Downing lika, så det var en naturlig process.

Flyttade till Sverige: ”Vilken kliché va?”

I samband med att ”Firepower” släpps ger sig Judas Priest ut på en stor världsturné efter en tids vilande från scenerna. Turnén kommer att göras utan gitarristen Glenn Tipton på grund av att hans Parkinson förvärrats. Han kommer att ersättas av Andy Sneap, som spelat med bandet tidigare.

Oavsett vilket genomförs turnéplanen som planerat och i juni kommer bandet till Sweden Rock. Och just Sverige har en speciell plats i Richie Faulkners hjärta.

Han bodde nämligen här mellan 1995 och 2000.

– Jag var en korvgubbe, haha. Jag sålde korvar i Stockholm. Jag träffade en vacker svensk tjej och flyttade hit. Vilken kliché va?

En blond svenska?

– Ja, exakt. Typisk kliché. Jag var ung, kom hit, sålde korv och hade en riktigt bra tid. Så som du kan förstå har jag en stark relation till Sverige.

”Fansen här har en passion för metal”

Därför ser han fram emot spelningen på Sweden Rock lite extra. Han minns också deras förra spelning på festivalen år 2015 med glädje.

– Alla land har sina speciella fans. Fansen i Sverige har en passion för metal och för Priest. Spelningen på Sweden Rock 2015 var magisk. Det var min andra show och det är minnen som kommer att följa med mig för evigt. Man kan inte ta lätt på hur mycket fansen betyder för bandet.

Vad gör svenska fans speciella?

– Deras passion och sättet som de visar den. De skriker, sjunger, ler, har händerna i luften... De delar stunden med oss och det känns verkligen som att vi är en stor familj. Det är den passionen är det som enas oss alla, säger Richie Faulkner.

Publicerad:

LÄS VIDARE