Spellista: Den tuffaste och bästa septembermusiken

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Erik Rutan och hans Hate Eternal bevisar att death metal kan vara allt annat än fyrkantig.
Foto: Alex Morgan
Erik Rutan och hans Hate Eternal bevisar att death metal kan vara allt annat än fyrkantig.

SPELLISTA Den gångna månaden gav oss inte bara ett regeringskaos som ännu inte har fått någon lösning utan även comebacken från en av death metal-världens mest sällsynta diamanter.

Det bandet får du stifta närmare bekantskap med i den här spellistan.

Plus över 200 andra aktuella grupper, som spänner upp sig mellan punk, metal, hårdrock och allt däremellan. Det är bara att hänga på.

För den allmänna rockpubliken – den som kanske slår sina mest viga frivolter över nytt från till exempel All That Remains, Primal Fear eller Slashs och Myles Kennedys gemensamma sidoskott eller Danko Jones och Hardcore Superstar – är måhända Erik Rutan inget namn som väcker större uppseende.

Svensken kanske hindras av det fyrkantiga namnet men samtidigt går det inte att komma ifrån den New Jersey-bördige 47-åringens insatser för den mer brutala fåran av metal under 30 år som verksam i scenen.

Minnesgoda kanske kommer ihåg hans tre sejourer i Morbid Angel, envisa kalenderbitare kan säkert plocka fram Ripping Corpses enda studioalbum ”Dreaming with the dead” ur skivsamlingen medan andra väljer att framhålla hans insatser som producent för alla ifrån Cannibal Corpse, Nile, Six Feet Under och Vital Remains till NYHC-ikoner som Agnostic Front och Madball.

Lika stort intresse går att fästa vid Hate Eternal, det band som Rutan har hållit levande med sporadisk regelbundenhet sedan debutskivan ”Conquering the throne” släpptes för snart 19 år sen. Sällan i death metal-genrens absoluta fokus men alltid kvalitetsmässigt i dess toppskikt.

Sugen på att säga emot? Lyssna på ”King of all kings” (2002) och upplev hur invändningarna täpps igen i truten. Så är det bara.


Därför är det så klart en stor händelse att Hate Eternal förra månaden släppte första smakprovet från sitt kommande sjunde album ”Upon desolate sands”, som släpps för allmän konsumtion den 26 oktober.

Inte för att death metal-scenen i stort mår så otroligt dåligt – det bevisas i spellistan med låtar av Deicide, Krisiun, Cattle Decapitation och Bloodbath eller kanske mer obskyra bidrag från Putridity, Abhorrence, Ossuary Anex och Festerday – men lik förbannat är Rutan-dirigerade ”Nothingness of being” ett exempel på exakt hur vital en scen som imagemässigt helst vältrar sig i smuts och elände faktiskt kan vara.


Men naturligtvis är inte död och förintelse det enda som får den tuffa musiken att spinna vidare mot ännu ett årsskifte. Tänk tvärtom – bland de nära nog 220 bidragen i spellistan nedan finns voltstarkt godis som kan tillfredsställa de flesta av smaker.

Det kan vara de progressiva tongångarna som levereras av dansk/svenska Vola eller polska Riverside, norska Vöödöös vrickade soulrock, Windhands och Witherfalls årstidslämpligt bruna toner och Rival Sons välkramade retrogung. Och om vi därtill lägger nya släpp från bland andra Treat, Dynazty, Within Temptation, Freak Kitchen, Coheed And Cambria, Behemoth, Avenged Sevenfold och för evigt världsbästa Clutch vet alla att det inte handlar om någon allt igenom obskyr historia.


I stället har vi en sedvanligt brokig spellista som kränger mellan lent och strävt, surt och beskt, sött och salt. Smakspridd på ett sätt som gör att få lär glufsa i sig varje stycke med god aptit, men samtidigt en väldukad buffé där alla kan hitta något som faller i smaken.

Bon appetit. Hoppas kråset smörjs på bästaste sätt.

Och som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN