Knäckande vackert, Courtney Marie Andrews

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: NILS PETTER NILSSON
Courtney Marie Andrews. Fler borde upptäcka den trollbindande countryartisten från Arizona.

MUSIK

KONSERT Många har fortfarande inte hört Courtney Marie Andrews sjunga.

Det är rätt synd om dem.


Courtney Marie Andrews
Plats: Bryggarsalen, Stockholm. Publik: 360 (fullsatt). Längd: 85 minuter. Bäst: ”Table for one”, ”Took you up” och ”Near you”. Sämst: Förutom att man vill höra henne med ett band? Irriterande fyllskallar i publiken som ingen har betalat för att lyssna på.


Då har man tyvärr missat ett av countrymusikens och americanascenens största framtidslöften.

Eller löfte är egentligen en missvisande och klen beskrivning.

28-åringen från Phoenix, Arizona är redan klar.

Förhoppningen är egentligen bara att fler snart ska upptäcka henne.

De bästa låtarna och rösten har den där ytterst speciella laddningen, det där som är nästan omöjligt att beskriva men som brukar definiera syskonen country och soul.

Det låter som att Courtney Marie Andrews har funnits med oss sedan slutet av 1800-talet. Och det låter samtidigt alldeles nytt.

Ingen borde exempelvis klara av att få liv i Bob Dylans ”I shall be released” år 2019. Hur ska det gå till? Efter alla tusentals versioner borde det inte finnas något att tillägga. Men det är precis vad som händer när hon skalar ner originalet till en duett med The Tallest Man On Earth. Det är förunderligt starkt.

Courtney Marie Andrews växlar mellan akustisk gitarr och piano. Setet består i stort sett av långsamma ballader. Hon placerar stoltheten och värdigheten från gospeln mitt i blue collar-vardagens hårda gråhet.

Det går att nämna många låtar, både nyskrivna från ett kommande album eller glödande publikfavoriter från den förtvivlade skivan ”Honest life”.

Eller varför inte ”May your kindness remain” som hon sjunger mitt i publiken utan förstärkning, uppbackad av något som troligtvis är årets mest lågmälda allsång.

Men just i kväll är det ”Table for one” som får en att svälja tre gånger. När Courtney Marie Andrews sjunger refrängen viker sig mikrofonen, bokstavligt talat.

Man kan förstå om stackaren behöver hämta sig.

Det är nästan för bra och för vackert.

Fotnot: Courtney Marie Andrews spelar i Malmö 11/9.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE