Skivrecensioner

Swedish House Mafia tar nytt mörkare steg

Av: 

Håkan Steen

Swedish House Mafia är inte direkt subtila när de försöker kommunicera att nya singeln har ett lite mörkare sound.
Swedish House Mafia är inte direkt subtila när de försöker kommunicera att nya singeln har ett lite mörkare sound.

MUSIK

SINGEL När Swedish House Mafia släpper sin första nya låt på nio år vill supertrion tydligt visa att de har gått vidare.

Betyg: 3 av 5 plus
Swedish House Mafia
It gets better
SSA/Republic/Universal

POP Efter comebackturnén för två år sedan har det legat i luften att Swedish House Mafia även skulle börja släppa ny musik. Och i går kväll svensk tid, landade den första nya låten från trion på nio år.

Det går knappast att hävda att Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello tar vid där de slutade, med monsterhiten ”Don’t you worry child”.

Stockholmstrion inser givetvis att nio år är en evighet i den moderna dansmusikens värld. Den våg av edm och arenahouse som Swedish House Mafia på många sätt frontade och personifierade har hunnit ändra form och färg flera gånger, och inte minst tappa en hel del i styrka sedan toppen i början av förra decenniet.

I en ny, lång intervju med Billboard sitter de på en privat country club i Djursholm och pratar om den nya inkarnationen av sig själva som ”Swedish House Mafia 2.0”. Gruppen som aldrig har gjort ett riktigt album har dessutom börjat betrakta det de gör som albummusik.

Det första riktiga albumet från Swedish House Mafia, ”Paradise again”, släpps sent i höst (de två tidigare, ”Until one” och ”Until now”, bör betraktas som samlingar av singlar och remixer).

Får vi tro medlemmarna bryr de sig numera mindre om att skapa den optimala hiten och betydligt mer om att göra musik som de gillar själva, men nya skivbolaget Republic verkar ha stor tro på nya listframgångar. Satsningen på såväl albumet som en gedigen turné nästa år indikerar att många fortfarande värderar varumärket Swedish House Mafia högt.

Och det är tydligt att ”It gets better” vill visa att saker har hänt. Låten dök upp i olika varianter redan på turnén 2019 men den här versionen låter väldigt lite fyrverkerisprakande arena och betydligt mer mörk, varm klubb. Introt låter samplat från gammal soul och refrängen, tillika hela texten ”It gets better baby/I want you baby/let me love you” är lånad från den flera gånger remixade 90-talslåten ”One more time” med vokalgruppen Divas Of Color.

Givetvis accelererar det till något slags Swedish House Mafia-maffighet även här men det är en överraskande cool låt, som känns befriande fri i sin struktur och givetvis får åtminstone ett litet extra plus i kanten för koklockan.

Sannolikt blir den en hit bara av kraften i nyheten. Om den är rätt väg till fortsatt monumentalframgång för den här trion återstår att se.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

10 plattor från 1971 att damma av igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Swedish House Mafia

Sebastian Ingrosso

Steve Angello

Axwell