Mares gör sina sista spelningar: ”Har mått dåligt”

”Ju äldre man blir, desto mindre coolt är det att vara bandkille”

Publicerad 2022-09-15

Mares.

I kväll gör Mares den första av tre utsålda spelningar i hemstaden Uppsala, som också blir det sista de gör tillsammans. 

– Det känns bra med ett värdigt slut och ett slut som vi bestämmer, säger basisten Fredrik Nilsson.

Det hela började 2015. Utan något skivbolag i ryggen fick Mares debutsingel ”Allt du gör och att du finns” så många lyssningar att Spotify felaktigt anklagade bandet för att ha manipulerat streamingsiffrorna.

Succén blev ännu större när de fyra år senare tonsatte den svenska sommaren med storhiten ”Sunnanvind”. Låten har för närvarande över 45 miljoner lyssningar på samma streamingtjänst.

– Man var riktigt hot shit där ett tag, skojar trummisen Olof Wärendh Rylander.

Pianisten Michael Dahnberg skrattar innan han fyller i:

– Men vi har alla vänner och relationer som är helt och hållet okopplade till musiken. Vi chillar inte med branschen och har aldrig gjort det, vi har inga andra kompisar som är professionella musiker. I stället har vi haft en armé bakom oss vars huvudsakliga arbete varit att hålla ner oss på jorden och det tycker jag att de har gjort väldigt bra.

Mares i Töreboda 2018.

”Det har varit stressigt och man har mått dåligt”

Men i våras meddelade bandet att de valt att gå skilda vägar. Albumet ”Svanesång” och den efterföljande turnén – som avslutas med tre utsålda spelningar i hemstaden Uppsala från och med i kväll – skulle bli deras sista. En stor faktor till uppbrottet är att bandet vill ägna sig åt annat, berättar Michael.

– Vissa av oss har kommit långt i våra utbildningar, vi har sett hur mycket tid musiken tar och hur svårt det är att göra så mycket samtidigt.

Olof: Musiken är ett jobb som man måste vara lite besatt av. Det måste alltid vara det enda du tänker på för att det ska bli bra. Det finns en charm i det, men det är nog svårt att göra det en längre period på ett mentalt hållbart sätt. Det är något vi har insett till slut.

Fredrik Nilsson: Vi har den senaste tiden också kommit fram till att det vi finner viktigast i livet är relationer. Skulle vi fortsätta med det här så skulle våra relationer bli lidande och vi känner inte att det är en uppoffring som är hundra procent för oss.

Michael: Vi har gjort det här nu. Det har varit fett kul och det har gått fett bra. Men det har inte alltid varit toppen, det har varit stressigt och man har mått dåligt. Alla de här faktorerna tillsammans har lett till det här beslutet.

Olof: Ju äldre man blir, desto mindre coolt är det att vara bandkille.

Michael: Det där måste ni ha som rubrik.

Mares i Töreboda 2018.

Pluggar på heltid

I en tid där siffror och pengar ofta styr musikbranschen har Mares haft andra prioriteringar. Som 17-åringar startade de ett band enbart för att de ville spela musik, utan tankar på stora genombrott eller virala hits. Men att syssla med sin stora hobby professionellt har varit ”på både gott och ont”, förklarar de.

– Det blir en annan typ av press som kommer utifrån även om det kanske inte är medvetet, säger Olof. Av att det är så många som lyssnar, är intresserade och vill att man ska släppa nästa ”Sunnanvind”. Men hur vi gör musik har inte ändrats.

Sångaren Fredrik Danfors påpekar att musikskapandet blev som svårast när bandmedlemmarna varken pluggade eller jobbade vid sidan av.

– Då skiftades fokus och det var helt plötsligt inte bara kul att göra musik. Men inför den senaste plattan började alla plugga på heltid och jag tycker att det skapade en hälsosam relation till musiken igen.

Michael Dahnberg, Fredrik Danfors och Fredrik Nilsson i Mares.

Bitterljuvt avsked

Den återfunna glädjen till musiken har gjort beslutet att lägga ner både bitterljuvt och svårt. Bandmedlemmarna berättar också att uppbrottet känns som att förlora en del av sin personliga identitet.

– Det har varit åtta år av våra liv och kanske också de viktigaste åren av våra liv, där vi gått från att vara 17 till 25 och börjat bli vuxna. Det är klart att man då bryter upp med en stor del av sin vardag och den man ser sig själv som, säger Fredrik Nilsson.

Samtidigt beskriver Michael det hela som ”äkta, ärligt och positivt”. Olof håller med.

– Det är kul att göra så här i stället för att låta det rinna ut i sanden, vilket det känns som att det hade gjort annars.

– Det känns bra med ett värdigt slut och ett slut som vi bestämmer, säger Fredrik Nilsson.

”Folk är ledsna, folk är tacksamma”

Vad har responsen varit?

Michael: Det känns som att det har varit känslosamt för många. Folk hör av sig, folk är ledsna, folk är tacksamma.

Olof: Det var länge sedan vi fick en sådan connection med lyssnarna. Det är fint att veta att all skit man har gått igenom och allt jobb vi har lagt ner faktiskt spelat någon roll.
Med slutet i sikte är bandet tacksamma för det stora stöd som präglat musikkarriären.

– Det är fett mycket tur som har spelat in här, säger Olof. Vi har vunnit på lotto. Vi laddade upp en skitdåligt inspelad låt som folk råkade digga. Det är klart att det varit mycket hårt arbete som ligger bakom men jag är jävligt tacksam för att vi har fått göra det här.

Michael Dahnberg lyssnar med försjunken blick innan han frågar:

– Hur många får den chansen egentligen?

Följ ämnen i artikeln