Spellista: De 99 tuffaste låtarna från april

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Belzebubs – Dimmu Borgir möter Scooby Doo.
Foto: JP AHONEN
Belzebubs – Dimmu Borgir möter Scooby Doo.

SPELLISTA Efter några års exklusiv existens på sociala medier har Belzebubs slutligen tagit steget ut i den riktiga världen.

Det kan tyckas helt galet. Men låter inte så tokigt.

Du hittar dem och 98 andra färskingar i spellistan här nedan.

Gimmicktanken har länge varit bärande inom delar av hårdrock och metal. Från Alice Coopers tidiga skräckshower, via Kiss karaktärsbyggande till 2000-talsakter likt Slipknot, Lordi och Ghost går det en röd tråd av att skapa koncept som är större än människan självt. Om det så må handla om monster från en avlägsen galax eller zombiekardinaler löper denna – ofta lukrativa – konceptuella inställning till bandpresentation som en röd tråd genom den hårda musikens historia.

Därför var det kanske föga sensationellt då Brandon Smalls och Tommy Blachas animerade tv-serie ”Metalocalypse”, som hade premiär i augusti 2006, året efter ynglade av sig i form av debutalbumet från huvudkaraktärerna, bandet Dethklok. Med ett band bestående av bland andra Gene Hoglan (Testament, Dark Angel, Death med flera) och Joe Satriani/Dweezil Zappa-medarbetaren Bryan Beller spreds sedan melodiös dödsmetall med högst amusant kuriosavärde fram till för tre år sen då projektet lades på hyllan.


Med andra ord ligger manegen krattad för ännu ett band som jobbar vidare från Gorillaz serietidningstanke och gör musik av något sprunget ur en helt annan konstform.

Och, med tanke på att vi nu skriver 2019 i almanackan, är det fullkomligt rimligt att detta uppstår via sociala medier. Sedan 2016 har den finländske tecknaren JP Ahonen drivit projektet BelzebubsFacebook och Instagram, och där byggt upp en helt uppdiktad bandhistoria som letar sig tillbaka ända till 2002 och som via två fiktiva album jobbade upp en liten men hängiven fanskara innan ensemblen tvingades ta en paus – innan den sedermera säkrade ett skivkontrakt med Century Media förra året.

Och det är någonstans där som fiktionen nästlar ihop sig med verkligheten. För alldeles nybakat ligger kvartettens debutalbum ”Pantheon of the nightside gods” redo att bevisa att det Hubbath (bas, sång), Samaël (trummor), Obesyx (gitarr) och Sløth (gitarr, sång) har att erbjuda världen är lika mycket musikalisk som ett simpelt smartphonetidsfördriv. Vilket faktiskt – hör och häpna – är ganska så mycket.

Belzebubs musik tar sats på Dimmu Borgir och Emperors symfoniska svartmetalltrampolin, utan att vara vare sig en blåkopia eller någon putslustig parodi. Snarare är det resultat som ett gäng hemliga musiker (Insomniums Niilo Sevänen är den enda deltagaren som listas på onlinelexikonet Encyclopaedia Metallum) presenterar för den lyssnande publiken en grandios och progressivt laddad skapelse som väl står sig mot genrens mer etablerade namn. 

Fullkomligt ickenecro och ungefär lika farligt som ”Scooby Doo”, men Belzebubs erbjuder ändå metal som talar för sig själv. Med nätuppkoppling eller utan.

1 av 3 | Foto: PRESSBILD
Rammstein.


Därför är det givet att serietidningstrollen tar plats på månadens spellista med låten ”Acheron”, som bara är ett av flertalet höjdarspår på ovan nämnda debutmacka. Men då detta bara är ett av 99 bidrag som får uppgiften att spegla den nyss passerade månaden så återstår mycket utrymme för andra inslag.

Bland dessa hittar vi bland annat Världen Brinners rasande våldtäktsskildring (baserad på ett verkligt rättsfall), ett färskt spår från kriminalvårdsrehabiliterade Tim Lambesis och hans As I Lay Dying, en sedvanligt svängig smocka från Accept, power metal från Gloryhammer och Axenstar, comebacksinglar från Cave In, Sacred Reich och L7 samt ännu en höftrullare signerad David Coverdale och Whitesnake.

En sedvanligt brokig blandning av brutalt, halvhårt och allt däremellan, med en spännvidd och uttrycksdisparens av mest svindlande snitt. Därför kommer få troligtvis digga allt, men alla kan å andra sidan göra någon oväntad och braskande upptäckt.

Som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE