Salo solotvekade: ”Kände att jag gjort mitt”

Uppdaterad 2015-04-01 | Publicerad 2015-03-29

Psykologi är temat på Ola Salos solodebut

Albumet är klart, EP:n är ute och Ola Salo peppar för turné.

Men när The Ark tog farväl kändes solokarriären långt borta.

– Jag kände kanske till och med att jag har gjort mitt i pop- och rockvärlden, säger Salo till Nöjesbladet.

För snart fyra år gjorde The Ark en sista bejublad turné. Efter bandets 20-åriga karriär kände sig sångaren och frontmannen Ola Salo uttömd, lite vilsen och osugen på mer artisteri.

Hösten 2011 fanns inga planer på Salo solo.

”Kände mig tveksam”

– Precis efter The Ark kände jag mig tveksam till om jag hade nåt mer att säga. Jag kände kanske till och med att jag har gjort mitt i pop- och rockvärlden. Jag hade åstadkommit allt jag drömt om, säger Ola Salo.

Ganska länge undvek han pop, rock och egna låtar. I stället gjorde han en rockopera, luftade tonårens jesuskomplex i musikalen ”Jesus Christ Superstar” – och skrev för artister som Nicole Sabouné. Då kom peppen tillbaka.

The Ark hörs

– Vissa av låtarna på skivan har börjat med att jag skrivit till någon annan, och upptäckt att 'det här kan jag lika gärna sjunga själv', säger Salo.

Att hitta solosoundet tog tid. Men Ola Salo kände inget behov av att skrubba bort sitt förflutna.

– I och med att jag skrev nästan all musik till The Ark, insåg jag att det skulle låta ganska likt. Jag frågade mig själv: Är det ett problem? Nej, det tycker jag inte, säger artisten.

”En stark kräkreflex”

I maj kommer solodebuten i fullängd. Nya skivan är mindre 70-talsretro än The Ark.

Det blir mer trummor, stråkar, goth och postpunk. Salo gör ”mörkt glittrande gospelpoprock” och använder ett mer naturligt barytonröstläge.

Seriösa budskap är fortfarande högsta prio.

– Det görs väldigt mycket musik för att tjäna pengar och för att det ska bli hits. Visst, såna låtar kan skänka glädje, men jag är livrädd för meningslöshet. Om jag närmar mig det får jag en stark kräkreflex, säger Salo.

Ångest och depression

The Ark gav fansen kraft att våga vara sig själva. Själv har Salo hämtat styrka bland annat från terapi.

– Jag har erfarenhet av ångest, depression, hypokondri, bacillskräck och sånt. Och terapi funkade väldigt bra för mig. Det har gjort att jag se genom psykologin på världen.

– Jag tycker att det är ett perspektiv som kan ge nåt mer än om man bara ser på världen i politiska termer. Vi är alla människor med psyken som fungerar efter någon slags liknande mekanismer, fortsätter Salo.

Och psykologiintresset genomsyrar plattan. I låtar som ”How I kill” undersöker soloartisten varför det kan vara svårt att ta till sig djupare budskap.

”Världen behöver terapi”

På sätt och vis vill han dela med sig av terapin.

– Vad den här världen behöver är terapi. Det är ju inte alla förunnat, men genom en låt kan jag som artist berätta min historia, som andra kan spegla sig i.

– Allt det här låter ju ganska anspråksfullt, såklart. Men jag har alltid tyckt att det är viktigt att ägna sig åt nåt som man själv tycker är viktigt. Att skriva låtar som kan ge någon nåt.

De flesta musikdrömmarna är redan uppfyllda, säger Ola Salo. Men visst hoppas han på nya toppar som solo. Första steget blir sommarens Sverigeturné.

– Jag har vilat klart och är otroligt laddad för åka ut och få möta en publik – vad det än må vara för publik som möter mig 2015!

Ola Salo om …

… nya EP:n ”How I kill”:

”Titelspåret handlar inte om att döda, utan om att kriga genom förståelse i stället för med våld. Att i en konflikt aldrig bekämpa nåt annat i sin motståndare än det som strävar bort från frihet, kärlek och lycka.”

… EP-omslagsbilden:

”Tanken är inte att det ska vara sexigt. Att jag ser naken ut slog mig inte förrän vi skulle ta bilden. Jag ville se ut som en pan eller faun, och nåt rovdjursaktigt. Jag har alltid känt ett släktskap med sagofigurer som hoppar runt och spelar flöjt. Sen påminner bilden visst om Chuck Norris-filmen ”A force of ones” affisch. Hehe…”

… att vara en förebild:

”Jag är gärna en företrädare för det udda, de fritänkande och de kreativa, vilket jag sjunger om i låten 'Calling on the curious'. Att vara the godfather för en generation svenska prettoungdomar – det är något jag bär med stor stolthet.”

Då peakade Salos karriär

2000: Genomslaget

”På ett sätt kommer inget någonsin klå känslan av att slå igenom stort efter att ha varit ett hårt kämpande undergroundband i nio år. Där gick vi från noll till hundra.”

2005-2006: USA

”Då hade vi vår peak internationellt. Att få komma till USA och spela på legendariska rockställen var kanske största peaken i förhållande till vad man själv tyckte var häftigt.”

2007: Melodifestivalen

”Melodifestivalsegern var kanske statistiskt sett vår största peak, då flest människor kände till oss och kom på våra konserter”

2011: Avskedsturné

”Avskedsturnén var en peak i sig. Det var fler som gillade Ark än som stoltserade med det, men på avskedskonserten märkte vi hur många som klev fram och erkände att de alltid älskat Ark.”

2014: ”Så mycket bättre”

”Det har gått några år sedan alla i Sverige visste vilka The Ark är, men med 'Så mycket bättre' hände det på nytt. Från kassören i snabbköpet till min dotters dagisfröknar. Och jag fick en helt ny publik, bland människor som kanske var för små för att ha uppfattat The Arks förra peak.”

Följ ämnen i artikeln