Min stora sorg: ”Jag är för känslig”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Hyllade artisten aktuell med sitt andra album

1 av 5

Hon tokhyllas av kritikerna men blir sällan igenkänd på gatan.

Under namnet Min stora sorg gör Anso Lundin, 34, känslofylld pop – med personlig hämnd som drivkraft.

– Jag vill att de som betett sig jävligt illa och tryckt ner en på något sätt ska ångra sig, säger hon.

Anso Lundin tog artistnamnet Min stora sorg för att det är ett begrepp som berör människor. 2014 kom debutalbumet ”Mvh Anso MSS” och i dag släpps uppföljaren ”Vår/Sommar -16”.

Från början var hämnd en av de starkaste drivkrafterna i Anso Lundins musikskapande. Det är det fortfarande - men nu lite mer nyanserat.

– Jag försöker se på det lite mindre dramatiskt än hämnd. Jag vill bara att de som betett sig jävligt illa och tryckt ner en på något sätt, att de ska ångra sig. För om jag lyckas, då kommer man att ångra sig om man varit dum mot mig, säger hon.

”Får kraftig ångest”

Debutalbumet hyllades av kritikerkåren som kallade Min stora sorg för ”en storartad talang”. Trots det är Anso Lundin fortfarande livrädd för att recenseras.

– Jag får kraftig, kraftig ångest, jag blir så himla nervös. Rädd. Förra skivan fick så otroligt mycket bra recensioner, så då har det nästan blivit som något jobbigt. Allt kommer att bli en besvikelse.

Hur hanterar du det?

– Jag har inte hittat ett sätt än. Jag är för känslig, det är ju inte sunt. Jag vill verkligen att alla ska tycka att det är jättebra. Jag är en sån som googlar mitt namn hela tiden.

”Kärnfamiljen är extremt rotad”

Under hela sin tid i offentligheten har Anso Lundin varit öppen med sitt privatliv. Länge levde hon tillsammans med sin bästa kompis Joanna och de uppfostrade ett barn ihop.

Nu har de båda pojkvänner och har fått flera barn var för sig. Totalt består familjen, som Anso gärna kallar ”stjärnfamilj”, av fyra vuxna och sex barn.

– Det handlar egentligen mer om att öppna upp tänket kring hur man umgås. Kärnfamiljen är så extremt rotad i Sverige, det minsta lilla du gör som bryter mot kärnfamiljsnormen blir så krångligt att förstå, säger hon.

Nu letar familjen hus tillsammans.

– Det är så himla svårt, det finns nästan inga hus alls där vi får plats. Totalt är vi tio personer.

”Var de svarta fåren”

På lördag inleds höstens turné med en stor spelning på Berns med flera gästartister. I veckan släpptes singeln ”DL” från andra albumet - en låt tillägnad Ansos bror.

– Vi har en väldigt fin och nära relation och varit med om väldigt mycket tillsammans. Vi har haft det väldigt tufft och alltid funnits vid varandras sida.

På vilket sätt har det varit tufft?

– Vi har känt oss ganska rotlösa med en mamma som kom från Spanien och inte har någon familj här. Och en ganska tung skilsmässa som gjorde att hon blev väldigt ledsen. Vi var lite de svarta fåren när vi var små.

Albumet ”Vår/Sommar -16” släpps i dag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN