Hyllade systrarnas skarpa kritik mot musikindustrin: ”Lever vi på medeltiden?”

Publicerad 2018-06-02

Amerikanska bandet Haim gick från doldisar till hajpade stjärnskott på bara ett år med sina guldstrupar.

Nu använder syskontrion sina röster till att ta ställning mot sexism i musikindustrin.

– Det är galet vad kvinnor blir uppmanade att göra, att vi bara ska acceptera vad vi får och inte prata om det offentligt, säger Alana Haim.

Indierockbandet Haim, som består av systrarna Este, 32, Danielle, 29, och Alana Haim, 26, bildades 2006. Först efter ett par år valde de att satsa på in musik. Det stora genombrottet kom 2013 med powerpoppiga debutalbumet ”Days are gone”. På ett år gick de från okända till hajpade.

De kämpade hårt för att slå igenom och var nära på att ge upp. Samtidigt förde de en helt annan kamp: Att som kvinnor få en lika självklar plats i musikbranschen som männen.

– Det finns så många historier om hur kvinnor behandlas annorlunda på grund av sitt kön. Alla kvinnor jag har träffat delar liknande historier. Allt eftersom har vi kommit på att vi fått mindre i lön än manliga kollegor. Vi kom på att ett annat band, med killar, fått tio gånger mer i betalt än vad vi fick på en festivalspelning. När vi frågade hur det kom sig blev vi tillsagda att inte prata om det, säger Alana Haim och fortsätter med en fnysning:

”Det är som en pojkklubb”

– Men jag är inte rädd för att stå upp och säga till folk att jag är upprörd. Det slutade med att vi fick sparka vår agent efter det. Det känns som att vi lever på medeltiden. Det är galet vad vi blir uppmanade att stå ut med, att vi bara ska acceptera vad vi får och inte prata om det offentligt.

Systrarna Haim riktar skarp kritik mot den sexism som de menar genomsyrar musikbranschen. De kräver en förändring och hoppas att fler kvinnor ska lockas till de mer mansdominerande yrkena inom industrin, som ljud- och ljustekniker.

– Vi ser inte så många kvinnor som jobbar i studion, eller med det tekniska, eller som scenarbetare eller turnéledare. Det är som en pojkklubb. Det är galet! Och det sjuka är också att en kvinna behöver jobba fyra gånger hårdare för att visa sig värdig.

Efter metoo-hösten märker de dock att en förändring sker. Och Alana Haim ser ljust på framtiden.

”En eld som brinner”

– Jag känner verkligen att det är spännande tider just nu. Vi har en diskussion som inte fanns bara för ett par år sedan. Vi fick inte göra våra röster hörda och nu frågar folk och vill veta vad som pågår. Det är ett steg i rätt riktning.

Men det snackas inte bara. Alana Haim upplever också mer konkreta förändringar. Bandet efterfrågade fler kvinnor på festivaler redan 2015, och även om Lollapalooza möttes av hård kritik för att ha för få kvinnor i 2018 års lineup, upplever Haim att det börjar bli bättre på den fronten.

– Det finns en eld som brinner just nu. Nu ser man hur kvinnor highlightas i festivalernas lineups, det hände aldrig förut. Men vi måste fortsätta prata, fortsätta kräva förändring, fortsätta framåt.

Kommer till Sverige

Den 20 juni spelar Haim på Annexet i Stockholm. Besöket är en del av deras pågående världsturné. Systrarna ser fram emot besöket – och att så småningom följa upp senaste skivan ”Something to tell you” med ny musik.

– Vi ser så mycket fram emot Sverige. Sverige är vackert och alla är snygga där. Jag kommer ihåg att jag bara gick runt på flygplatsen, det var nog Arlanda, och tänkte att om flygplatsen är såhär fin så vet du att allt annat kommer vara lika otroligt, säger Alana Haim med ett skratt.

– Och så småningom ska vi börja skriva. Just nu experimenterar vi och försöker få ner alla idéer vi haft i hjärnorna en längre tid.

Rockbjörnen

Följ ämnen i artikeln