Bråvalla 2017

Volontärerna om Bråvallas säkerhet: ”Varit en mardröm”

Av: 

Frida Söderlund

ROCKBJÖRNEN

NORRKÖPING. Arrangören lovade bättre säkerhet än någonsin.

Nu vittnar volontärerna om extrema brister.

– Det har varit en mardröm. Att säkerheten ska ha varit bättre än någonsin är bullshit, säger en av dem.

Inför årets upplaga av Bråvalla festival lovade arrangören FKP Scorpio skärpt säkerhet. Festivalen satsade på upplysta områden och mer säkerhetspersonal, men lämnade också en uppmaning till besökarna att själva vara en del av att se till att allting fungerade.

Nu vittnar volontärerna, som till stor del utgör säkerhetsteamen, om stora brister.

– När själva festivalen säger att det finns säkerhet då har de ingen aning om hur det har fungerat med säkerhetsbolaget. Jag blir förbannad när de säger att det finns säkerhet när det inte finns, säger en volontär.

– Att säkerheten ska ha varit bättre än någonsin är ren bullshit. Vi volontärer är majoriteten när det kommer till säkerheten och vi blev ibland inte ens informerade om vad vi skulle göra eller var vi skulle vara. De hade noll koll. Ibland var det inte ens folk på plats i gaterna och var vi väl där visste vi inte vilka vi skulle släppa in och inte. Till slut släppte vi bara in alla, för vi fick ingen information.

”Jobbade ensamma”

Enligt volonttärerna har säkerhetsbolaget, som anlitats av FKP Scorpio, sällan haft koll på vad volontärerna skulle göra vid de olika passagerna, de ombads ofta att ”skynda på” vid visteringen och gav dem ingen radio. Hände något stod de utan någon som helst möjlighet att be om hjälp.

– Vi jobbade ofta ensamma och hade ofta noll instruktioner. Det var så hela tiden. Vi visste inte vilka vi släppte in på området. Det kunde vara vilka som helst, säger volontären.

Volontären får medhåll av flera andra som menar att det är extrema brister jämfört med förra året. I en sluten Facebook-grupp som Aftonbladet fått ta del av finns flera meddelanden där volontärerna larmar om obemannade in – och utgångar.

– De hade så dålig koll att ibland kom det aldrig någon som avlöste en trots att man jobbat klart sitt pass. Hade vi inte stannat kvar då på övertid hade ingångarna varit helt tomma, säger en volontär.

– Det är en mardröm. Att försöka jobba har varit en mardröm verkligen på grund av hur de skött allt.

”Mycket sämre säkerhet”

En annan i funktionärsteamet säger att staketet vid flera tillfällen öppnats och sedan lämnats öppet för obehöriga att ta sig in innan det tagits om hand.

– Jämfört med tidigare år har det varit mycket sämre säkerhet kring alla passager och campingar. Även när det gäller passagen till crew campingen och liknande. Det har inte funnits några vakter, säger volontären.

– Vi har inte fått veta så mycket var alla incidenter och övergrepp skett, men rent krasst så skulle många brott kunna förhindras av att vakter finns på plats där de ska vara.

Arrangören FKP Scorpio har avböjt att kommentera säkerhetsbristerna efter upprepade försök att nå dem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Bråvallabesökarna: ”Bra att man sätter ner foten”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bråvalla 2017

Bråvallafestivalen