Spotify i blåsväder – anklagas för fusk

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85602
Spotify anklagas för fusk

Spotify anklagas för att fuska med sina spellistor.

Även svenska producenter misstänks vara indragna i bluffen, där fejkade artister med miljontals strömningar används för att minska omkostnaderna för musikjätten.

Spotify har hamnat i blåsväder.

Det började med att nöjessajten Vulture anklagade musiktjänsten för att använda sig av påhittade band eller artister i sina officiella spellistor. Detta för att minska sina egna omkostnader.

– Det är helt enkelt osant, punkt slut, svarar en talesperson för Spotify i ett mejl som skickats till flera medier, internationella som svenska.

Men källor med insyn i företaget berättar för Music Business Worldwide (MBW) att Spotify betalar producenter för att ge ut låtar under ospårbara pseudonymer. Låtarna läggs sedan till på Spotifys officiella spellistor med miljontals följare. Sajten har listat 50 fejkartister, som Spotify använder sig av. Främst handlar det om olika tematiska spellistor, som Deep Focus, Ambient Chill och Sleep.

Svenskar kan ligga bakom

En grupp Stockholmsbaserade svenska producenter pekas bland annat ut av MBW, som några av de som ligger bakom fejkartisterna.

En av dem har samarbetat med internationella stjärnor som Westlife, Kelly Clarkson och Il Divo medan en annan har skrivit låtar till Melodifestivalen. Men han förnekar för GP att det skulle förhålla sig på det sättet.

– Absolut inte, säger han till tidningen och fortsätter:

– Och även om det skulle vara så, så har ni ingenting med det att göra. Mina avtal och vilka jag jobbar med avslöjar jag inte för någon. Jag har ingenting att säga.

Coverartister vilseleder

Den typen av låtar kostar mycket mindre i royalties och licensepengar, vilket tros vara en av anledningarna bakom fusket. Dessutom, de 50 artisterna på MBW:s lista har resulterat i mer än 520 miljoner strömningar. Enligt avtal borde det ge motsvarande 25 miljoner kronor i royaltyarvode, skriver GP.

Producenter beskylls även för att släppa covers under namn som är förbryllande lika originalartisternas namn. Bland annat ska en Bob Seger ha fått miljontals strömningar, kanske för att folk förväxlar honom med rockikonen Bob Segar, vars låtar den förstnämnde gör covers på.

Publicerad:

LÄS VIDARE