Linnea Henriksson om budskapet på jackan i ”Allsång på Skansen”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Linnea Henriksson slog ett slag för sina kvinnliga musikerkollegor i tisdagens ”Allsång på Skansen”.

Artisten, som även är aktuell i Emma Knyckares mansfria festival, tog med sig 80 kvinnliga namn på scenen.

– Jag kan bli lite trött ibland på att det kan kännas som att det är värsta vetenskapen att hitta flera kvinnliga artister som kan spela på samma festivaler, berättar hon.

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Linnea Henriksson i ”Allsång på Skansen”.

Linnea Henriksson blev känd genom ”Idol” 2010, där hon slutade på en fjärde plats. Sedan dess har hon prisats som Årets artist på P3 Guld-galan 2013, släppt tre album och programlett ”Hallå P3” och ”Musikhjälpen”.

Hon har även använt sitt kändisskap till att sätta ner foten mot sexismen inom sin bransch och skapa en mer jämställd musikscen. Nöjesbladet har tidigare skrivit om hur artisten ofta upplever hur olika kvinnliga och manliga musiker behandlas.

Och i tisdagens ”Allsång på Skansen” äntrade Linnea Henriksson scenen i ett budskapstungt klädesplagg – en jeansjacka prydd med olika kvinnonamn.

– Det är massa idolers namn. Jag kan bli lite trött ibland på att det kan kännas som att det är värsta vetenskapen att hitta flera kvinnliga artister som kan spela på samma festivaler. Och innan man blir sur på den grejen, så tänkte jag att man väl får göra sin läxa och kolla och jag tror att på den här jackan står det 80 namn.

Aktuell i mansfri festival

Linnea Henriksson är även aktuell som namnen i Emma Knyckares initiativ till en mansfri festival. Bakgrunden till initiativet är de många anmälningar av sexuella ofredanden på årets upplaga av Bråvalla som arrangörerna senare uppgav var orsaken till att de valt att ställa in nästa års festival.

– Det är deppigt att det behövs. Men om man som tjej ska få känna att man behöver en plats där man inte går runt som ett vandrande kön, utan bara får vara festivalbesökare, och det skapas av att man är bara brudar så får det väl vara så. Det är också bra att det skapas en diskussion kring det. Det måste ju skärpas till.

Bjöd in sig själv

I samband med att Emma Knyckare offentliggjorde festivalen presenterades Linnea Henriksson som en av de artister som tackat jag till att uppträda.

– Jag fick faktist aldrig frågan. Jag bara anmälde mig frivilligt, så jag har lite bjudit in mig själv till festen.

När festivalen kommer äga rum är i nuläget oklart, mer än att den blir av, har Emma Knyckare tidigare berättat.

Blir den av?

– Senast jag hörde något var att den planeras till nästa sommar. Och det är bra att det finns ett sådant statement. Alla andra festivaler behövs ju också, men det kanske har skapats en medvetenhet kring att just den här festivalen har behövts i flera år, men som nu äntligen tas tag i.

Publicerad:

LÄS VIDARE