Anders Ygeman: ”Det är ett underbetyg”

Bara fem procent anmäler sexbrott: ”Ingen idé”

Publicerad 2017-07-03

Bråvalla 2017: 22 misstänkta ofredanden. Fyra misstänkta våldtäkter.

Anmälningarna ökar – och mörkertalet är stort enligt Aftonbladet/Inizios undersökning.

– Det är ett underbetyg, säger Anders Ygeman, inrikesminister (S).

De senaste åren har antalet anmälningar om sexbrott ökat drastiskt. Förra året rapporterades 69 fall av ofredanden på Bråvalla, att jämföra med endast ett 2012.

– Jag tror framförallt det handlar om den diskussion vi har haft kring sexuella ofredanden på festivaler, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Statistiken visar att fler anmäler – men Anders Ygeman tror ändå att siffrorna är för låga.

– Jag tror att det är många som varit på festivaler och kanske blivit utsatta för ett sexuellt ofredande, men själva är osäkra på om det var ett sexuellt ofredande och kanske har dragit sig för att anmäla, säger Anders Ygeman.

”Svårare för polisen”

En undersökning som gjorts av Aftonbladet/Inizio inför festivalsommaren visar att bara fem procent av alla som utsätts anmäler.

– Det är för lite och det gör det svårare för polisen att agera när de som känner sig utsatta för det här inte anmäler, säger Anders Ygeman.

På frågan om varför brotten inte anmäls svarar flera i undersökningen ”att utredningarna läggs ner och att man inte tas på allvar av polisen och rättssamhället”.

– Det är ett underbetyg naturligtvis. Därför måste vi visa från rättssamhället att vi tar dessa anmälningar på allvar och att vi också lagför gärningsmännen. Det här är inget man kan släta över: det är olagligt att göra sig skyldig till sexuellt ofredande, säger Anders Ygeman.

”Det är sånt som händer”

Festivalbesökare och artister vittnar om hur det sexuella våldet varit en del av festivalerna i flera år.

När man var på festival förr hörde man alltid ”det var tre våldtagna i går” och då var det som att man ryckte på axlarna och tänkte ”ja men det är ju festival, det är sånt som händer”, säger Dennis Lyxén i en intervju till Nöjesbladet.

Anders Ygeman tror att problematiken delvis finns eftersom det ägnas för lite tid åt att diskutera sexuella övergrepp i samhället i stort.

– Ta en vanlig firmafest och de överslätande attityder som finns där och i en massa andra sammanhang, där har vi varit alldeles för flata mot sexuella ofredanden, säger Anders Ygeman.

Hur aktivt jobbar ni med denna frågan?

– Jag skulle säga att vi jobbar mycket aktivt med detta. Vi har speciella planer där man går igenom säkerhetsläget med alla arrangörer, jag var själv och deltog på ett panelsamtal i början av året för att diskutera hur vi gemensamt med arrangörerna skulle kunna förbättra säkerheten, säger Anders Ygeman.

”Våld dödar upplevelsen”

Bråvalla hade enligt egen utsago satsat på säkerheten inför årets festival och kraftsamlat tillsammans med myndigheter, polisen och frivilligorganisationer.
– Säkerheten har varit och är vår största uppgift, skriver arrangören FKP Scorpio i ett pressmeddelande.

Men trots åtgärderna ställs nu Sveriges största festival in.

– Våld dödar festivalupplevelsen, kärleken till musiken och att människor skadas, säger Folkert Koopmans, grundare av festivalen.

Det är oklart när besökarna återigen får uppleva Bråvallafestivalen.

– Just nu vet vi inte i vilken form vi gör festivalen nästa gång, vi behöver analysera, samla krafter och ta nya tag, säger Folkert Koopmans via ett pressmeddelande.

LÄS ALLA DELAR

Följ ämnen i artikeln