’Vi sjöng inför två miljoner’

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska JTR slog igenom i Australien - men har inte gjort något i Sverige: Det är helt galet

1 av 4

Svenska JTR slog igenom i australiska ”X factor”.

Men innan genombrottet hade bandmedlemmen Tom Lundbäck inte vågat sjunga på flera år.

– Jag blev mobbad för att jag sjöng. Så jag gick från att inte sjunga alls till att sjunga live inför två miljoner människor, säger han.

JTR, som består av Alingsåsbröderna Tom Lundbäck, Robin Lundbäck och John Andreasson, har bara varit på svensk mark i några dagar.

Det var ett år sedan de var hemma sist. Ändå står ett stort gäng svenska fans och väntar i Kungsträdgården i Stockholm.

Hyllades under audition

– Att vi har fans i Sverige är helt galet. Vi har bokstavligen inte gjort någonting här hemma, så det är fantastiskt, säger John Andreasson.

JTR bildades för två år ­sedan. Brödernas styvpappa är från Australien och ­familjen har ­varit i landet fram och tillbaka under flera års tid. Där och då föddes idén om att söka till australiska ”X factor”, med bland andra världsstjärnan Ronan Keating i juryn. Svenskarna hyllades under sin audition och tog sig ­hela vägen till liveshowerna, där de klarade sig igenom nio program. Men vägen dit har inte varit helt spikrak.

– När jag var liten blev jag mobbad för att jag sjöng, så jag slutade sjunga när jag var elva, fram tills för två år sedan. Jag vågade inte öppna min mun för någon. När vi börja repa inför ”X-factor” var det jättejobbigt för mig, säger Tom Lundbäck.

– Jag gick från att inte sjunga alls till att sjunga ­live inför två miljoner människor. Det är ett ganska stort hopp.

Han skrattar.

”Rädd att bli dömd”

Hade du kunnat göra det i Sverige?

– Jag tror att det var jättebra att det hände i Australien. Man är nog rädd att bli dömd i sitt eget land.

Efter programmet turnerade bandet i Australiens största städer med singeln ”Ride” och debutalbumet ”Touchdown”. Nu är de ­redo för Sverige.

– Vi kommer att försöka jobba så att vi kan ha Sverige som bas, även om vi kommer att behöva vara i Australien också. Det är gött att vara hemma ett tag nu, säger Robin Lundbäck.

Det här är JTR

Tom Lundbäck, Robin Lundbäck och John Andreasson bildade JTR för tre år sedan. Både mamman och australiske styvpappan jobbade i musikbranschen och bröderna intresserade sig snabbt för låtskrivande och musik.

2013 sökte de till ”X factor” i ­Australien och hyllades av juryn. De klarade bootcamp och gick ­vidare till liveshowerna med artisten Natalie Bassingthwaighte som coach.

Debutalbumet ”Touchdown” släpptes i Australien 2014 och singeln ”Ride” finns tillgänglig i Sverige. JTR kommer bland annat att uppträda på ”Lotta på Liseberg” i sommar.

Publicerad: