Bryter samarbetet – ”Fifa” byter namn

Publicerad 2022-05-10

EA Sports anrika fotbollsspel ”Fifa” byter namn efter att speljätten och det internationella fotbollsförbundet FIFA inte kommer överens om det ekonomiska avtalet.

”Fifa 23” blir det sista av sitt namn.

Internationella fotbollförbundet Fifa och speljätten Electronic Arts kommer inte överens om ett nytt avtal och bryter sitt samarbete.

Det klassiska fotbollsspelet byter därför namn till ”EA Sports FC”.

Länge har det ryktats och spekulerats kring att världens största fotbollsspel ”Fifa” ska stå inför en förändring.

Tidigare rapporter har gjort gällande att det internationella fotbollsorganisationen Fifa ska ha krävt att intäkterna från EA Sports skulle mer än fördubblas för namnrättigheten. De ville ha ungefär 12 miljarder kronor per VM-cykel, enligt New York Times. Något som EA ska ha satt sig emot.

Nu bekräftas det att parterna inte kommit överens om det ekonomiska avtalet och tv-spelsnamnet ”Fifa”, som i princip dominerat marknaden i över 20 år, kommer att gå i graven.

Separata licensavtal

Det nya namnet lyder ”EA Sports FC” och kommer alltså nå marknaden först nästa år.

I nuläget är det inte helt klart vilka förändringar som mer kan väntas av det brutna samarbetet. Däremot framgår det att officiella Fifa-tävlingar, såsom fotbolls-VM, inte kommer att ingå officiellt i spelet.

Andra licensavtal, som till exempel Champions League, Premier League spelaravtal och så vidare, är gjorda separat med EA Sports och kommer enligt speljätten inte att påverkas.

”Allting som ni älskar med våra spel kommer att vara en del av EA Sports FC. Samma grymma upplevelse, spellägen, ligor, turneringar, klubbar och atleter kommer att vara med”, står det i EA:s officiella uttalande.

Samtidigt skriver EA Sports att kommande, och alltså sista, ”Fifa 23” kommer att bli deras mest expansiva titel någonsin.

Mer information om ”EA Sports FC” ska komma i juli.


Nytt fotbollsspel släpps i år

Förra året gjordes ett annat namnbyte i fotbollsspelens värld. Då gick ”Pro Evolution Soccer” i graven och ersattes med ”Efootball”.

Namnbytet gjorde dock inte susen för Konami, utan ”Efootball” fick nästan rakt igenom dåliga recensioner.

I år ska det också släppas ett nytt fotbollspel från spelutvecklaren Strikerz. Spelet heter ”UFL” (kort för ”Ultimate Football League” och kommer vara ett gratisspel till alla större plattformar.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln