Fifa 22 är ingen revolution – men behöver inte vara det

Den imponerande bredden blir svårslagen

Publicerad 2021-09-27

”HyperMotion”-teknik gör att ”Fifa” allt mer flyter på som riktig fotboll.

Med en ny utmanare runt hörnet tar ”Fifa” ett stort kliv in på realismens planhalva igen – och visar upp fotbollstennis för att cementera bredden.

Den utlovade revolutionen uteblir förvisso.

Men justeringarna sker rätt ställen i en solid upplaga av evighetsmaskinen.

Det är fredag kväll och jag sitter hemma hos en av mina bästa vänner.

Två glas Laphroaig är upphällda. En skön 80-talsplaylist ligger på i bakgrunden. Och på skärmen är det uteslutande ”Fifa”.

Det är sen gammalt. Även när det är nytt.

Förstås hade det snackats i revolutionerande termer från EA om nästa upplaga i den evighetslånga fotbollsspelsserien.

”HyperMotion-teknik” hette det denna gång. Ett fancy ord för att säga att spelarnas rörelsemönster nu ser mer realistiska ut.

Jovars. Vi typ 200 svenskar som har ett Playstation 5 eller Xbox Series X/S kan ju såklart se att det ser bättre ut. Nästa generations ”Fifa” är givetvis vackrare och mer autentiskt.

Men nja, revolutionerande är det nog inte. Och det behöver det inte vara.

Ett mer rimligt FUT

Vi plöjer oss in i ”Ultimate team”. Det överlägst mest populära spelläget har fått en handpåläggning eller två som gör skillnad.

Den största innebär att det smått slaviska nötandet, som krävs för farma ihop ett bra lag, har förmildrats. Nu behöver man ju bara köra sisådär 20–30 matcher i veckan för att hänga med.

Divisionssystemet känns också enklare att ta till sig.

Däremot vet jag inte om det känns fullt nödvändigt med 30 000 kortkategorier för att skräddarsy sin egen arena. Det är väl som min polare sa: ”Det är bara deras sätt att fylla ut alla paket med ännu en massa skit för att håva in mer pengar”. Ja, troligtvis.

Men girigheten kommer i en njutbar förpackning.

Flyter som riktig fotboll

Försvarsspelet är svårare att få ett grepp om.

För timmarna går. En 14-timmarssession är borta på en kvart.

Det är en sån där glömma käka-kväll som tar en tillbaka till dagarna då ens största förpliktelse i livet var att klara av en squad building challenge på billigaste sättet.

På planen flyter spelet fint. Fjolårets rock n’ roll-fotboll har fått maka på sig. Pendeln har svingat över och fintmästarnas ålder är förbi. Realismen har gjort ett nytt intåg i och med ”Fifa 22”.

Förstås är det subjektivt (och i ärlighetens namn beror det nog rätt mycket på hur väl man presterar i början), men för mig känns detta som en jävligt solid upplaga.

Jag gillar att djupledsbollarna och mottagen inte sitter helt rätt varje gång. Studsarna och flipperspelen tar jag emot med öppna armar. Likaså känns de nya sprintarna helt enkelt bättre och ”meta”-spelarna (de med 90+ i fart) blir inte fullt lika ostoppbara som förr.

Sen gör ju ”hypersensation-mega-ultramotion-tekniken”, eller vad det nu kallades, att allt bara flyter. Som riktig fotboll gjorde - före VAR.

En imponerande bredd

Fotbollstennis i ”Fifa”? Ja, tack gärna.

Förmodligen är den mer simulatorliknande approachen från EA Sports rätt rimlig - för en ny potentiell utmanare står för dörren.

På torsdag, alltså dagen innan ”Fifa 22 släpps”, gör Efootball entré i genren. Det är alltså gamla hederliga PES som fått en ny förpackning av Konami. Ett fotbollsspel som är helt gratis.

Det ska bli intressant att se hur det står sig mot denna gigant. Men magkänslan säger att ”Fifa 22” nog ändå blir svårslaget.

För utanför själva gameplayen och FUT hittas så mycket annat - inte minst ”Volta”, som med sitt nya arkadläge (med minispel som fotbollstennis, ”väggen” med mera), ger en riktigt härlig motvikt. Det låter kanske fjantigt, men det var ärligt talat riktigt kul.

Att sen detta spelläge inte erbjuder couchplay förblir dock ett lika stort mysterium som Palme-mordet. Men nåja.

Bredden i ”Fifa 22” är trots allt rejäl, underhållningsvärdet är högt och justeringarna har varit lagom många och gjorts på rätt ställen. Då har jag inte hunnit nämna att man kan starta sin egen klubb i karriärläget. Mumma.

Så visst, kör du på med en ny isolering om du så måste, Tegnell. För en fotbolls- och tv-spelsnörd som jag behöver inte mycket mer än det här.

Följ ämnen i artikeln