Farväl Fifa – nu längtar jag till nästa år

Publicerad 2022-09-27

Efter tre decennier är det dags att vinka hejdå till en av tv-spelsvärldens allra kändaste namn.

”Fifa 23” sätter punkt med flaggan aningen närmre toppen jämfört med i fjol.

Var det någon som förväntat sig något annat?

Med ”Hypermotion 2”-tekniken har ”Fifa” blivit ännu mer autentiskt. Numera är spelarnas rörelsemönster så verklighetstrogna och karaktäristiska att man vid en snabb anblick kan misstro spelet för att vara en riktig match på tv.

År in och år ut har vi ”Fifa”-nördar behövt förklara och försvara oss över att vi återigen pungat ut omkring 500 spänn för ett spel som i princip är likadant som det vi köpte förra hösten.

Hör och häpna: ”Fifa 23” blir inget större undantag. Eller ja, man kan ju alltid skylla på att det är det sista.

Det bjuder förvisso på rätt många skojfriska inslag och nyheterna i framför allt ”Ultimate team” är uppfriskande.

Men i övrigt är det mycket ”same old, same gold”.

Med spelare som Mbappé flyter spelet väldigt fint. Men i de lägre divisionerna har det en tendens att tappa fart.

Otroligt autentiskt

På planen gör ”Hypermotion 2”-tekniken relativt stora framsteg. EA Sports fortsätter på den realistiska approachen från förra året och nog känns det mer autentiskt vid bara anblicken. Spelarnas rörelsemönster är skrämmande lika verkligheten.

Rent praktiskt är det passningarna som sticker ut. Jag lovar att det kommer sväras en hel del över felpassningar, och jag gillar det. Något tv-spels-flipper, där bollen går som på ett snöre, funkar inte längre. För att nå högre upp i divisionerna kommer det krävas mer bollkontroll och förståelse för hur riktig fotoboll fungerar.

Alla fasta situationer har också gjorts om och det nya systemet faller åtminstone mig i smaken. Allt förvirrande högerspaks-snurr är borta och såväl hörnor som frisparkar är roligare att experimentera med.

I denna verklighetstrogna linje kan det ibland också kännas som att matcherna stagnerar en aning och tappar fart. Detta upplevde jag i synnerhet med sämre rankade lag. Om man ska vara krass är det ju bara en bråkdel av spelarna som faktiskt lirar med säg allsvenska lag – och de kommer tyvärr att få aningen mindre spelglädje än ifjol. ”Fifa 23” flyter som bäst med femstjärniga lag. Logiskt förstås. Det är bara lite synd att klyftorna ökar.

Damklubblag har lagts till i ”Fifa 23”.

Roligare mix genom ny kemi

I ”Ultimate team” ruskas det om rätt ordentligt i truppbygget då kemisystemet gjorts om rejält (läs mer om det här). Det är en välkommen förändring som väntat på sig i typ tio år. Det är svårt att ogilla den eftersom det blir enklare att få till en roligare mix av spelare från olika ligor och nationaliteter.

Det nya spelläget ”Moments” blandar och ger. Det är alltså singeplayer-utmaningar där man belönas med stjärnor för avklarade uppdrag, som i sen tur kan bytas in mot belöningar som exempelvis paket eller lånespelare.

Vissa av dem tjänar ett bra syfte. Det är ju bra mycket mer tidseffektivt att träna på frisparkar härigenom än i den vanliga träningsplanen. Sen kan det för oss veteraner kännas lite fördummande när man ombes lägga tid på att passa från målvakt till mittback till mittfältare till anfallare.

Med några justeringar på Division rivals och FUT Champions blir det heller inte lika tidskrävande att nöta sig till de största belöningarna. Och det känns väl nästan som det största steget framåt just i detta spelläge.

Sen går det inte att blunda för den efterlängtade introduktionen av crossplay. Dessvärre inkluderas inte Pro clubs här, vilket vore det mest logiska. EA har sagt att de jobbar på att lösa det, så den som väntar på något gott...

Längtar till nästa år

Är man högst upp i näringskedjan, som ”Fifa” är i fotbollsspelens värld, kan man kosta på sig att skoja till det. Ted Lasso, från tv-serien med samma namn, finns med i spelet. Om man vässar öronen kan man också höra hur speakern på arenorna jiddrar om att någon tappat bort sin make eller att en felparkerad bil behöver flyttas.

Den sista ”Fifa”-upplagan är dock inget bortkastat skämt. Det är som sagt vad vi är vana vid: Ett något bättre spel än förra året med en lagom mängd nyheter som håller oss förslavade konsumenter från att göra upplopp.

Det känns tråkigt att behöva säga det, men även om ”Fifa 23” håller hög klass så längtar jag redan till nästa år. Vad kommer frigörandet från organisationen Fifa egentligen att innebära? Kan vi då bjudas på något som faktiskt känns helt nytt?

Nåväl. Det får framtiden utvisa.

Tills dess får vi väl helt enkelt tugga på i ännu ett Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus-spel som trots sina framsteg inte känns som någon större överraskning.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln