Mejla

Leo Pettersson

Framtiden för fotbollsspel känns död – för alla utom en

”eFootball” var en bedrövlig ursäkt till fotbollsspel.
”eFootball” var en bedrövlig ursäkt till fotbollsspel.

SPELA

”Fifa” går i graven.

”PRO Evolution soccer” är redan i jorden och eFootball har inte börjat leva än.

Samtidigt föds i år en ny konkurrent i form av ”UFL”.

Ändå känns kampen om fotbollsspelens tron som ett dött lopp.

I fjol gick ett klassiskt varumärke i graven.

Anrika, välrespekterade ”Pro evolution soccer” (PES) ersattes med ”eFootball” av Konami. Och det var väl tur. För det hade inte varit PES värdigt att förknippas med den där fullständiga katastrofen.

Jag gillade Johan Vahlströms recension i Gamereactor. Han listade fyndigt att det enda positiva med spelet var att det faktiskt startade.

Men frågan är om det ens var det. För det man inte vet, det lider man inte av.

”Fifa” blir ”EA Sports FC” nästa år.

Döps om till ”EA Sports FC”

Häromdagen blev det klart att även ”Fifa” försvinner. EA Sports fotbollsspel, som sedan två decennium tillbaka dominerat marknaden, ska heta ”EA Sports FC" framöver.

Återigen är det nog ett tacksamt namnbyte. Fotbollsorganisationen Fifa är väl inget man vill förknippas med. Man kan nämna tusentals exempel om denna korruptionens högborg men det räcker med ett:

VM i Qatar.

Fifan vad vidrigt.

Härligt ironiskt är det också att namnbytet blir av för att parterna inte kunde komma överens om det ekonomiska avtalet. Fifa, fotbollsorganisationen alltså, ville ha dubbelt så mycket pengar för namnrättigheten. Nåja.

Här kommer ”UFL”

Men nog om namnbyten nu. För det kommer ett helt nytt namn in i den här matchen, med ambitionen om att ”utmana giganterna”.

”UFL” lyder namnet. Det tog mig helt seriöst fem minuter att hitta vad akronymen står för. ”Ultimate Football League”, tydligen.

Precis som ”Efootball” är det ett gratisspel som släpps till PC, PS och Xbox någon gång under året.

Det har kommit en ”gameplay trailer”, och ja, citationstecknen är menade. För det var mest en liten uppvisning av de licenser som de lyckats roffa åt sig. Det är ”våra favoritspelare”, det vill säga Christiano Ronaldo och fem andra Premier League-kisar, samt storlag som West Ham United och Borussia Mönchengladbach.

Sannerligen ultimat.

Är gratisspel enda chansen?

Jag låter kanske bitter. För ja, det är jag.

Säga vad man vill om ”Fifa”, eller vad vi nu ska börja kalla det, och de tusentals timmar eller kronor som behöver investeras för att hänga på i ”Ultimate team” varje år. Spelen är åtminstone i princip alltid välgjorda. De är faktiskt värda sina 600 spänn, även om de ska pungas ut en gång om året.

Det är förstås skoj att ”UFL” kommer in som ny utmanare och för Konami kan det väl omöjligt bli sämre.

Jag önskar bara att någon kunde utmana på samma premisser. Alla hade mått bra av en tydligare konkurrenssituation. Att satsa på gratisspel känns inte som rätt väg att gå. Kanske är det enda möjligheten med tanke på EA Sports järngrepp.

Men i slutet av dagen köper jag hellre en mogen banan för åtta spänn än att någon ger mig ett ruttet bananskal gratis.

Döp det till vad ni vill, EA

Tyvärr känns det inte heller som ett gott tecken när utvecklaren Strikerz fokuserar på sina lätträknade licenser i ”UFL” istället för att presentera en motvikt. Det finns ju gott om exempel i spelvärlden där utvecklare vågat satsa på udda ingångar och belönats rikligt. Då finns det mer hopp för ”Mario Strikers: Battle League”, även om Nintendos kommande fotbollsspel inte nödvändigtvis är en hyperrealistisk simulator direkt.

När allt snack bara handlar om namnbyten, licenser och sånt dravel kommer ingenting att förändras. Jag kommer åtminstone inte bli mer intresserad av ett spel bara för att Roberto Firmino satt sin signatur på något licensavtal, även om jag älskar killen och spelet råkar vara gratis.

Så döp om det till vad ni vill, EA Sports. Ni kommer sitta säkert kvar på fotbollsspelstronen om ni så skulle döpa ”Fifas” efterträdare till ”Qatar Airlines Meta Football Simulator 2024”.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Av: 

Leo Pettersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Spelsuccén gratis överallt i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

EA Sports

PES

Spel

Konami