Varken hackat eller malet i SVT:s ”Vi eller aldrig”

TV-KRÖNIKA ”Vi eller aldrig” är en SVT-fierad version av den brittiska realityserien ”Make or break”.
Resultatet är en halvengagerande serie som sitter beskedligt i kläm mellan två genrer.

Om det knakar i ens relation, är det en kanonidé att tillbringa sin semester i ett stort hus tillsammans med andra bråkande par, som man måste umgås och utföra diverse prövande uppgifter tillsammans med.

Sade eventuellt ingen parterapeut någonsin.
Men, det är i alla fall vad som gäller för deltagarna i SVT:s nya realitionsreality ”Vi eller aldrig”, som programleds av Farao Groth och går ut på att sju unga par ”med utmaningar i sina relationer” med hjälp av gruppövningar och terapi ska komma fram till om de ska ”separera eller reparera”.
Produktionsbolaget bakom serien är Mastiff, som i våras skapade krigsrubriker med den skrotade och ökända skandalsäsongen av ”Paradise hotel”. Och förlagan är brittiska ”Make or break”, vars deltagare presenterades på klassiskt skandalsåpasätt. Solbrända, inoljade och iförda enbart små badkläder.

Hm. Serien i sin ursprungsform osade alltså inte direkt av public service. Men SVT, som vet vilken kritik som väntar om de blir för geggiga, har anpassat upplägget efter de spelregler de har att förhålla sig till, och gjort en programserie som ger ett väldigt beskedligt första intryck, på vippen till blodlöst. Kanske för att den här tappningen av formatet, med befriande vanliga men fortfarande relativt unga och huvudsakligen ganska nybildade par, sitter lite i kläm mellan fulsåpornas exotiska miljöer och fåniga parceremonier och den mogna relationsserien med vuxnare deltagare och högre insatser.

”Vi eller aldrig” är liksom inte riktigt vare sig hackad eller malen.
Men parens besök hos den sinnliga sexologen Louise Mazanti – som även var med i det brittiska originalet och då fick en del uppmärksamhet för sina uttalanden om vaginor som torra blommor som inte fick vad de behövde och vikten av att män ”äger sina pungkulor” – har en viss mängd av den skämskudde-potential som genren kräver.
Och en kuriös detalj är att serien startar med fyra och ett halvt par.
Två par kommer att ansluta senare, men av de fem par som det inledningsvis handlar om, består ett alltså bara av en person.
31-åriga Julia har fått åka till Malta ensam. Eftersom hennes kille Karl inte hade tid att följa med.
Han kommer visserligen att dyka upp i avsnitt tre, men att man valde att låta Julia sitta ensam och uggla i ett par dagar känns som ett oerhört tydligt sätt att illustrera det misstänkta problemet i deras förhållande på...
Kan det vara så att jobbet går först?

Bara en gissning.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv